Ioan Mircea Paşcu: E momentul să ne dezmeticim

Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu afirmă că, deşi anul viitor se împlinesc 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră încă acţionează sub capacitatea sa la nivel comunitar, întrucât, consideră el, în toată această perioadă la Bucureşti a predominat agenda internă.

'Se fac 10 ani la anul de când suntem membri şi încă suntem sub capacitatea noastră. Pentru că în toată această perioadă agenda noastră a fost cea internă, a predominat aproape în exclusivitate. Problemele externe n-au existat, iar singura soluţie pe care am adoptat-o a fost de sprijinire a consensului, spunându-se că România va fi mângâiată pe creştet dacă nu va crea probleme. Cam asta a fost filosofia noastră. (...) Sunt 10 ani şi credem că a venit momentul să ne dezmeticim şi să începem să jucăm la capacitatea noastră', a declarat, vineri, Paşcu, cu ocazia lansării unui raport despre Europa cu două viteze, realizat de think tank-ul Strategikon.

Într-o scurtă prezentare a raportului, europarlamentarul a arătat că tema Europei cu două viteze este extrem de importantă şi, deşi ea apare din când în când în dezbaterea europeană, acum a ieşit într-un context în care continentul are de rezolvat 'crize fundamentale'.

Ioan Mircea Paşcu a vorbit despre existenţa unor falii în interiorul UE, atât între est şi vest, cât şi între nord şi sud. 'Uniunea, după 2004 şi 2007, când a fost marea extindere, a căpătat o falie în interiorul ei între est şi vest, între vechii membri şi noii membri.

[citeste si]

Aceasta provine din filosofii diferite, tradiţii istorice diferite şi nu a avut timp să dispară deoarece a apărut criza. Criza nu numai că nu a făcut să dispară această falie, ci a adăugat una nouă, între nord şi sud. Problema e că, atunci când discutăm de o Europă cu două viteze, discutăm de o Europă care totuşi se îndreaptă în aceeaşi direcţie. Când discutăm, însă, de două filosofii diferite, a nordului şi a sudului în interiorul Europei, discutăm deja de direcţii care s-ar putea să nu coincidă şi asta e o problemă căreia Europa trebuie să-i facă faţă', a explicat Paşcu.

În opinia sa, apariţia unei Europe cu două viteze ar avea, dincolo de implicaţiile economice şi de principiu, şi implicaţii de securitate. Potrivit europarlamentarului, România nu va putea împiedica o dezbatere pe acest subiect, dar îşi va putea spune punctul de vedere astfel încât să nu poată fi invocat faptul că el nu a fost cunoscut, în cazul în care o decizie va fi luată.

'Pentru securitatea noastră, NATO rămâne unica opţiune. Parteneriatul cu SUA, unica opţiune în interiorul acestei opţiuni, pentru că Statele Unite sunt singurele care în momentul de faţă pot să ofere o garanţie că vechea politică europeană, în care occidentalii discută cu Rusia peste capul nostru şi de regulă în dauna noastră, nu mai apare. Raţiunea pentru care noi am intrat în NATO şi UE a fost tocmai asta: să nu se mai repete politica pe care continentul acesta a cunoscut-o o sută şi ceva de ani.

Există o chestiune: dacă această stratificare a UE nu va fi exportată şi în interiorul NATO. Şi aici e o chestiune care va trebui evaluată', a adăugat Ioan Mircea Paşcu. Raportul Strategikon susţine că o dezbatere cu privire la o Europă cu două sau mai multe viteze nu ar trebui folosită ca mijloc de a obţine un avantaj în negocierile dintre statele occidentale şi cele din est.

Potrivit autorilor raportului, acest subiect merită o dezbatere serioasă într-un context potrivit, după ce Europa va găsi soluţii la principalele provocări cu care se confruntă în momentul de faţă. Strategikon este un think tank românesc de limbă engleză, care îşi doreşte să abordeze probleme dezbătute la nivel european, mai ales dintre cele care nu se reflectă în dezbaterea internă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel