Învestitură Guvern Dăncilă. Klaus Iohannis, discurs ACID-LIVE TEXT VIDEO

Scutaru Cristina / 29 ian 2018 / 19:30 Salveaza PDF Comentarii
Foto ilustrativ
Descriere foto: Foto ilustrativ

Klaus Iohannis a făcut declarații la ceremonia de învestitură a Guvernului Dăncilă.

Preşedintele le-a transmis, luni, membrilor noului Cabinet, condus de Viorica Dăncilă, că speră că, odată cu al treilea Executiv propus de coaliţia PSD-ALDE, să înceteze "această ţopăială guvernamentală', despre care spune că anul trecut a dus la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu este benefică unei societăţi".

Iată alocuțiunea din cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcție a membrilor Guvernului României:

„Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Domnule Președinte al Curții Constituționale,

Doamnă Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eșec cu guvernele anterioare.

În mod sigur, nu aceasta este performanța pe care o așteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze și această țopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social și la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăți.

După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerență la nivelul politicilor publice, nici de garanția că valorile și preocuparea față de cetățean sunt cele care stau la baza actului de guvernare.

Dimpotrivă, este o discrepanță majoră între promisiunile cu care partidele coaliției majoritare au venit în fața românilor și situația în care ne aflăm, cu două guverne eșuate și cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice.

Nu vedem progrese notabile în sănătate și în educație. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absență, iar în justiție schimbarea legislației a fost forțată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar și numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noștri externi.

Există o linie roșie pe care guvernanții și decidenții majorității nu au voie să o depășească. Afectarea independenței justiției este de neacceptat!

Coaliția aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susțină în stradă statul de drept.

În domeniul politicii fiscale, schimbările anunțate și operate au bulversat populația și mediul de afaceri.

În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaților să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară și dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creștere a salariilor, mulți angajați reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea.

Vă începeți, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveți o misiune dificilă, va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice și administrative făcute de precedentele două cabinete.

Preluați, așadar, din start și factura eșecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, și aveți, cu atât mai mult, obligația să depuneți toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal.

S-a irosit prea mult timp și s-au ratat numeroase oportunități tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind creșterea prosperității cetățenilor și servirea binelui comun au fost ignorate încă de la început.

Este o situație care a generat numeroase efecte negative în economie și societate, iar lucrurile trebuie îndreptate urgent.

2018 este anul în care celebrăm Centenarul României moderne și un moment unic în existența națiunii române.

Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerență la nivelul societății, nu doar pentru a marca așa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcțiile României viitoare.

Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari așteptări din partea românilor.

Cetățenii așteaptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu năzuințele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituțiilor de sub amenințarea corupției.

Oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă.

Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum.

Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceți!

Vă urez, în acest sens, mult succes!"

----

Iată declarațiile lui Klaus Iohannis:

- La doar un an de la alegeri, am ajuns la al treilea cabinet PSD-ALDE după un dublu eșec cu guvernele anterioare. Nu aceasta este performanța pe care o așteptau românii. Sper că acum să înceteze această țopăială guvernamentală.

- Este o discrepanță majoră între promisiunile PSD-ALDE și situația în care ne aflăm: cu două guverne eșuate și cu degringolada de la toate sistemele publice.

- Schimbarea din legile justiției a fost forțată ignorând mesajele venite de la partenerii noștri externi. Există o linie roșie care nu trebuie depășită.

- În domeniul politicii fiscale, schimbările anunțate au bulversat populația și mediul de afaceri. În loc să fie simplificate lucrurile, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să ducă la dezechilibre majore.

- Vă începeți mandatul sub auspicii defavorabile.

- Preluați și factura eșecului celor două guverne care au eșuat.

- S-a irosit timp tocmai pentru că promisiunile din campania electorală au fost ignorate încă de la început. Este o situație care a generat efecte negative în economie și societate, iar lucrurile trebuie îndreptate urgent.

- Servirea binelui comun a fost ignorat.

- Vă doresc mult succes!

 

Decretul privind numirea Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial. Tot luni, membrii Executivului condus de Viorica Dăncilă au primit votul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului.

Ea a anunţat că va avea prima întâlnire cu miniştrii Cabinetului său luni seară, la Palatul Victoria, urmând ca miercuri să se desfăşoare prima şedinţă a noului Guvern.

"În seara aceasta, după cum este normal, ne vom duce la depunerea jurământului, după care vom merge la Guvern şi voi avea o primă întâlnire cu miniştrii, urmând ca miercuri să avem prima şedinţă de Guvern", a declarat Dăncilă, după ce Cabinetul său a primit votul de învestitură în plenul Parlamentului.

Ea a precizat că este bucuroasă că parlamentarii au acordat încrederea acestui Executiv, care este condus de o femeie.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24