Învestire Iohannis. Ce scrie presa internaţională

Depunerea jurământului de învestitură și preluarea mandatului de presedinte de către Klaus Iohannis sunt abordate și de unele dintre cele mai cunoscute instituții de presă din străinătate.

Reuters titrează că Iohannis promite să combată corupția, în calitate de nou președinte al României, potrivit ziare.com.

Agenția, preluată și de Voice of America, notează că Iohannis îl înlocuiește pe Traian Băsescu, cel care a fost președintele țării timp de un deceniu în care România a aderat la UE și a înregistrat creșteri economice importante, înainte de criza economică în urma căreia țara a fost nevoită să se împrumute de la FMI.

De asemenea, agenția Associated Press, citată de ABC News, scrie că fostul primar al Sibiului a fost învestit în funcția de președinte, după alegeri pe care le-a numit un triumf pentru democrație, la 25 de ani după încheierea regimului comunist.

În plus, pro-occidentalul Iohannis promite un stil diferit de cel al "combativului" Traian Băsescu. Noul presedinte este numit "atipic pentru politica românească", și "un etnic german care vorbește lent" și care refuză să participe în atacuri la persoană, promițând totodată relații bune cu SUA, UE și Germania.

The Guardian notează că Iohannis promite să lupte împotriva corupției și să construiască "o națiune puternică", în timp ce Deutsche Welle scrie că șeful statului a promis întărirea instituțiilor statului.

"Surprinzătorul câștigător al alegerilor, Klaus Iohannis, a depus jurământul de președinte al României", notează și Euronews, care numește victoria sa din 16 noiembrie una "șocantă" și subliniază că, de la căderea regimului Ceaușescu, ciondăneala politică din România a limitat progresul țării.

VEZI ȘI: Klaus Iohannis. Fotografie de colecție de la depunerea jurământului în Parlament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel