EXCLUSIV  Interzicerea vânzării câinilor şi pisicilor în pet shop-uri. Tudor-Tim Ionescu: Un lucru m-a scârbit

Tudor-Tim Ionescu, consilier ALDE la Primăria Capitalei a depus un proiect privind interzicerea vânzării animalelor de companie în pet-shop-uri, poiect care se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei. Consilierul ne-a făcut câteva precizări pe acest subiect.

Invitat la interviurile DC News, Tudor-Tim Ionescu a precizat:

"Proiectul se numeşte interzicerea comercializării câinilor şi pisicilor în pet-shop-uri şi comerţuri similare. Că e târg, că e un domn care se plimbă pe stradă cu pui de câine şi-l vinde pe 500 de lei... Că pe un site cineva pune 3 poze cu un căţel... Acest proiect prevede şi amenzi. El este urcat deja pe site-ul primăriei. (vezi mai jos, după VIDEO - n.r.) Oricine poate să vină cu propuneri pe site, dar intenţia este de a organiza şi o dezbatere fizică în care să invităm la consiliul general toate părţile interesate: antreprenori, asociaţia chinologică, felinologică, ONG-uri şi să-şi expună un punct de vedere. Pentru că acest proiect este o copiere, şi nu ezit să o spun, a modelului american. M-am uitat şi m-am documentat luni de zile cu privire la legislaţia care este acum în State şi în câteva oraşe de acolo: Miami, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Austin fiind cele mai cunoscute care prevăd că orice pet-shop poate să comercializeze câini şi pisici, dar cu două condiţii: unu, ca acele animale să provină din crescătorii autorizate (să aibă certificat de origine) sau, doi, ca acele animale să provină din adăposturi, sau asociaţii de profil de pe raza municipiului, în cazul nostru, Bucureşti.

Care este scopul: De mult prea multe ori cetăţenii sunt înşelaţi de aceste pet-shop-uri. Conform reglementărilor internaţionale, o canisă, care are pedigree şi toate certificările, nu poate, conform Federaţiei Chinologice Internaţionale de data aceasta, să vândă animalul său în pet-shop. Ce am văzut că se întâmplă în România, dar şi în alte ţări, este că s-au dezvoltat adevărate ferme de câini şi pisici, în funcţie de cererea pieţii. Şi aşa, se apucă speculanţi să împerecheze fără să aibă habar şi apoi le vând. Din aceste aşa zise ferme provin animale care de multe ori sunt bolnave sau care, când cresc, sunt altceva decât ceea ce ar trebui să fie. Chiar am văzut ceva care m-a scârbit: ŞAPTE zile garanţie la achiziţionarea animalelor. Adică, pe româneşte, dacă-ţi murea câinele în ziua a şaptea îţi luai banii înapoi, iar dacă-ţi murea într-a opta... asta e... a depăşit termenul de garanţie! Ori asta, în Bucureşti, cred că este inacceptabil. Şi mi-aş dori ca acest proiect de hotărâre să aibă parcursul pe care l-au avut alte două hotărâri pe care le-am iniţiat eu. Şi anume să devină legi naţionale." ne-a declarat consilierul Tudor-Tim Ionescu.

Proiectul de hotărâre privind interzicerea vânzării câinilor şi pisicilor în magazine de tip pet shop pe raza Capitalei a fost pus în dezbatere publică, joi, pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

'Se interzice vânzarea de către persoane fizice sau juridice a câinilor şi a pisicilor în magazine de tip 'pet shop' şi în comerţuri similare sau prin alte metode pe raza Municipiului Bucureşti', prevede proiectul de hotărâre. Potrivit acestuia, excepţie de la aceste prevederi fac câinii şi pisicile care provin de la adăposturi de animale, asociaţii de profil sau de la crescători autorizaţi cu certificare pedigree pe raza Capitalei.

'Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 - 3.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv 3.000 - 5.000 lei pentru persoane juridice', stipulează propunerea. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de edilul general, de primarii Sectoarelor 1 - 6 şi împuterniciţii acestora.

'Din cauza cererii de animale de companie (în prezent în Bucureşti, după estimările Colegiului Medicilor Veterinari, o familie din patru este posesoarea unui animal de companie), veritabile crescătorii de câini şi pisici s-au dezvoltat în ultimii ani care alimentează pet shop-urile şi comerţurile similare sau site-urile de comerţ online. Din păcate, bunăstarea animalelor nu este respectată, condiţiile de păstrare, rata forţată de înmulţire a lor (animalele fiind abandonate pe teritoriul public după ce au ajuns la capătul ciclului de înmulţire profitabilă pentru proprietari), sănătatea biologică (probleme din cauza condiţiilor insalubre de creştere), etologice (animalele nu sunt socializate) şi genetica alterată (fapt dovedit şi prin neexistenţa niciunui atestat de provenienţă tip pedigree pentru aceste animale) fiind dovezi în acest sens', se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit sursei citate, cetăţenii sunt înşelaţi în mod constant cumpărând pisici sau câini de o anumită rasă din pet shop-uri, deşi niciun câine, de exemplu, nu are pedigree, întrucât o normă internaţională a Federaţiei Chinologice Internaţionale interzice crescătorilor autorizaţi să-şi vândă câinii prin intermediul terţilor, fie pet shop sau alte comerţuri de acest tip.

'Experţii denunţă, de asemenea, condiţiile improprii în care sunt ţinute animalele până la vânzare şi faptul că aceste condiţii sunt răspunzătoare de probleme atât comportamentale, cât şi medicale, lucru care duce la abandonarea lor ulterioară, când cumpărătorul realizează că nu îl poate integra corect în familie (costuri pentru tratament, întreţinere costisitoare din cauza unor condiţii medicale care impun o anume dietă şi costuri cu educaţia - valabil pentru câini mai ales, întrucât ori sunt foarte timizi, fricoşi ori agresivi sau anxioşi şi distrug bunuri în casă când sunt lăsaţi singuri, lucru care duce în multe cazuri la abandon mai târziu fie la adăpostul de animale, fie chiar pe domeniul public)', mai relevă expunerea de motive.

Potrivit acesteia, interzicerea comercializării animalelor de companie în pet shop-uri sau comerţuri similare poate duce la o creştere a ratei de adopţie a animalelor din adăposturi şi de la ONG-uri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel