INTERVIU Tăriceanu. Efect total neașteptat după începerea urmăririi penale împotriva sa

Călin Popescu-Tăriceanu susţine, într-un interviu acordat AGERPRES, că în formula electorală actuală e puţin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorităţi alcătuite dintr-un singur partid şi vor trebui să se realizeze coaliţii locale.

Tăriceanu a subliniat că negocierile ar trebui purtate după alegeri, în funcţie de rezultate. El a mai afirmat că, în această perioadă, întâlnirile electorale au fost afectate de începerea urmăririi penale împotriva sa, dar 'invers decât se aşteptau cei care au fabricat dosarul de suspect la DNA'.

'Oamenii au înţeles despre ce e vorba, au înţeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidenţă şi nu a fost făcută pentru împlinirea actului de justiţie, ci pentru că sunt un politician incomod care spune lucrurilor pe nume. În plus, oamenii au apreciat că nu mă las intimidat de aceste gesturi de forţă şi îmi continuu cu consecvenţă traseul politic', a declarat copreşedintele ALDE.

AGERPRES: Ce scor mizaţi că vor obţine candidaţii formaţiunii dumneavoastră la alegerile locale din iunie?

Călin Popescu-Tăriceanu: Alegerile locale au un specific al lor. Votul pentru primari e determinat în principal de personalitatea candidaţilor, mai ales în localităţile mai mici. În Bucureşti şi în capitalele de judeţ contează, într-o măsură mult mai mare, partidul care se află în spatele candidaţilor. De aceea, în cazul primarilor e foarte greu de anticipat rezultatul. În schimb, votul care este dat listei de consilieri locali şi judeţeni poate fi considerat votul politic al 'localelor', votul acordat partidelor. Ne-am propus să obţinem la acest vot politic un rezultat cu două cifre. Un astfel de rezultat ar fi de bun augur pentru marele examen din toamnă, alegerile pentru Parlament. Vreau ca cititorii dumneavoastră să ştie că am întâmpinat dificultăţi în completarea listelor noastre de candidaţi. Oameni cu vederi liberale, competenţi, oneşti şi apreciaţi în comunităţile lor şi-ar fi dorit să candideze, dar, când au văzut că DNA face o preselecţie a candidaţilor, au făcut pasul înapoi. Altfel, sondajele arată un ALDE în creştere, mai ales că electoratul liberal este din ce în ce mai nemulţumit de PNL, iar noi suntem singurul partid liberal din România.    

AGERPRES: Credeţi ca veţi câştiga Bucureştiul? Care sunt proiectele mari pe care le propuneţi bucureştenilor?    

Călin Popescu-Tăriceanu: ALDE, în sondajele pe Bucureşti, stă foarte bine, existând o tendinţă de creştere. Avantajul nostru, aş spune, este că avem un bazin electoral foarte mare, pentru că ne adresăm întregului electorat bucureştean, dar în special electoratului de centru-dreapta, electoratului liberal şi publicului care este nehotărât şi care aşteaptă să îşi evalueze viitorul primar. Sigur că nu putem să vorbim de o omogenitate perfectă în ceea ce priveşte candidaţii la sectoare, ţinând cont şi de profilul sectoarelor, cât şi de profilul candidaţilor. Am încredere că vom reuşi să obţinem un scor foarte bun la Bucureşti pentru că avem candidaţi oneşti, cu o bună pregătire profesională şi cu experienţă politică; sunt criterii pe care le-am avut în vedere când am desemnat candidaţii. Principalul nostru proiect pentru Bucureşti este ridicarea la standarde europene a calităţii vieţii în toate privinţele. Am convingerea că, odată cu venirea lui Daniel Barbu la Primărie, epoca acelora care până acum în Consiliul General al Municipiului Bucureşti le mergea să facă treaba la mica înţelegere - 'tu îmi dai mie, eu îţi dau ţie' -  se va încheia. De ce? Pentru că ALDE propune bucureştenilor o mare înţelegere care să înlocuiască tot ceea ce s-a făcut până acum 'la mica înţelegere'.    

 Ce ne dorim cu toţii este ca sub guvernarea ALDE a Bucureştilor, consultarea cetăţenilor cu privire la problemele majore de urbanism şi la marile investiţiile să devină o regulă. Daniel Barbu a venit cu o idee foarte interesantă, care se practică în alte state democratice - şi anume: soluţia organizării de referendumuri pe marile probleme şi pe marile decizii care urmează să fie luate la nivelul Bucureştiului, în aşa fel încât să dăm o parte din această responsabilitate cetăţenilor, de a alege în mod direct. Noi plecăm de la următoarea idee - şi anume că sunt două elemente indisolubil legate: calitatea vieţii cetăţeanului în urbe este indisolubil legată de calitatea democraţiei. Cu alte cuvinte: dacă decizia nu este luată făcându-l pe cetăţean co-părtaş şi este luată numai de administraţie, atunci sigur că sunt foarte multe şanse ca, neglijând opţiunile cetăţenilor, deciziile care sunt luate să fie greşite şi, prin urmare, şi calitatea vieţii nu este cea pe care o aşteaptă şi pe care şi-o doreşte cetăţeanul de rând. Eu cred că acest element politic este esenţial.

AGERPRES: În cazul unui eşec la alegerile locale, cine îşi va asuma rezultatul şi ce măsuri se vor lua la nivelul conducerii formaţiunii?   

Călin Popescu-Tăriceanu: ALDE stă foarte bine în măsurătorile sociologice, avem candidaţi cu şanse foarte mari pentru a câştiga primării importante din ţară, deci, perspectivele sunt favorabile. N-avem de ce să luăm în considerare un eşec nici măcar teoretic. Desigur, ca în orice partid va exista, la finalul acestor alegeri, o analiză.

AGERPRES: Credeţi că ar fi contat pentru formaţiunea dumneavoastră organizarea alegerilor locale în două tururi?   

Călin Popescu-Tăriceanu: Din perspectiva noastră, a ALDE, alegerile în două tururi ar fi fost mai avantajoase pentru că suntem un partid nou pe scena politică şi sigur că alegerile într-un singur tur favorizează candidaţii în funcţie, primarii în funcţie. Pe de altă parte, nu putem accepta să existe o instabilitate legislativă pe orice subiect, din cauza intereselor conjuncturale ale PNL. Nu este acceptabil cu o lună înainte de alegeri să se schimbe legislaţia, care să favorizeze eventual un anumit partid. PNL-ul, cu foarte mare largheţe, a fost de acord anul trecut, pe vremea asta, noi nu am fost de acord la vremea respectivă. Atunci PNL era în poziţia de favorit, dar, între timp, ştiţi ce s-a întâmplat: PNL a devenit din ce în ce mai mult un partid pe tiparul PDL-ului şi al lui Traian Băsescu, ceea ce a nemulţumit o mare parte din electoratul liberal autentic, care l-a părăsit.   

AGERPRES: Aveţi de gând să susţineţi vreo modificare a legii electorale pe viitor?    

Călin Popescu-Tăriceanu: Un Parlament pe final de mandat, care are credibilitatea erodată, nu este corect să modifice legile, mai ales că vorbim de una din legile fundamentale. Şi atunci, sarcina aceasta, va reveni viitorului Parlament. Suntem deschişi la o discuţie pe acest subiect, dar în viitorul Parlament, care va avea o legitimitate reîmprospătată.

AGERPRES: Partidul dumneavoastră va face alianţe, după alegeri, în vederea asigurării unei majorităţi în consilii? Dacă da, cu cine?    

Călin Popescu-Tăriceanu: Vom analiza acest aspect, în funcţie de poziţiile pe care o să le avem. Recomandarea mea către colegii mei este că cea mai bună negociere nu se face acum, ci trebuie să vedem ce rezultate obţinem. Cu cât vom avea rezultate mai bune, discutăm mai senini despre negociere. Cei care vor să facă negocierea acum, fac o greşeală, aşa încât în această privinţă nu rămâne decât o înţelegere de principiu. Avem o disponibilitate pe care am discutat-o cu cei de la PSD şi cei de la PSD au aceeaşi disponibilitate, dar totul e pe bază de rezultate. Totuşi, un lucru este clar - în formula electorală pe care o avem, o formulă de reprezentare proporţională în consiliile locale, e puţin probabil să fie majorităţi alcătuite dintr-un singur partid. Vor trebui realizate coaliţii locale.

[citeste si]

AGERPRES: Cum vi se pare că a decurs campania electorală, până în acest moment?

Călin Popescu-Tăriceanu: O caracterizare scurtă ar fi: campanie complet atipică. În mod normal, cetăţenii trebuie să fie informaţi asupra celor care candidează, partide şi persoane. Nu există, după cum vedeţi, nimic în planul publicităţii vizuale. Dacă la precedentele campanii electorale vedeam o risipă financiară, am trecut complet în extrema cealaltă. Nu e normal. Sunt cetăţeni care habar nu au că e campanie electorală. De aici decurge necesitatea efortului echipelor de campanie de a se duce şi a bate din poartă în poartă, din uşă în uşă. E o modalitate de campanie pe care toţi o utilizăm, dar campania vizuală în spaţiile publice nu poate fi substituită de campania de om la om şi de campania pe reţelele de socializare, altfel foarte utile. Chiar dacă la origine s-a dorit un lucru, pe care îl salut, şi anume limitarea cheltuielilor de campanie, în momentul de faţă, după cum se poate vedea, lucrurile sunt excesive. Aşa cum o parte din cheltuielile de campanie, cele care se încadrează în anumite limite, vor fi rambursate până la urmă de stat, la fel de bine se putea ca o parte, un anumit procent din aceste cheltuieli să fie afectat pentru o minimă publicitate stradală, în aşa fel încât să se simtă că este campanie şi că sunt alegeri. Cred că e o problemă la care trebuie să ne gândim foarte serios după această campanie electorală şi trebuie făcute rapid nişte modificări legislative în aşa fel încât să mobilizăm publicul să fie atent la ofertele candidaţilor, pentru că altfel riscăm să avem un  deficit major de democraţie din cauza unei rate scăzute de participare la vot. Neparticiparea la vot este o ameninţare directă la esenţa democraţiei. Dacă oamenii nu participă la procesul de luare a deciziei, atunci nu putem să vorbim de o democraţie autentică.

AGERPRES: Pe ce aţi mizat în această campanie electorală: reţelele de socializare, activităţi de tip door to door sau apariţiile tv?  

Călin Popescu-Tăriceanu: Am mizat pe toate căile de comunicare pe care le-am avut la dispoziţie. Având atât de puţine variante pentru a ne face publice programele candidaţilor noştri, am preferat să ne adresăm oamenilor folosind tot ce ne-a stat la îndemână. De altfel, nici nu puteai să te axezi doar pe un singur canal de comunicare. Trebuie să avem în vedere că cei mai mulţi oameni îşi iau informaţia de la televizor, tinerii stau mai mult pe online, iar la cei în vârstă ajungi mai uşor printr-o campanie door to door.    

AGERPRES: Care este bazinul electoral al formaţiunii pe care o conduceţi şi care este profilul alegătorului ALDE în opinia dumneavoastră?    

Călin Popescu-Tăriceanu: În condiţiile în care PNL şi-a pierdut identitatea şi nu a mai rămas din PNL-ul istoric decât denumirea, în spatele căreia s-au camuflat oamenii lui Băsescu, iar ALDE este astăzi singura formaţiune liberală din România, ne adresăm electoratului liberal, electoratului de centru-dreapta, dar şi nehotărâţilor sau celor dezamăgiţi de prestaţia altor actori politici. Electoratul liberal a fost abandonat de PNL care a trecut peste noapte în altă tabără politică, cea a popularilor. Electoratul liberal  îşi doreşte să aibă o reprezentare cât mai consistentă la nivelul clasei politice şi a instituţiilor democratice, iar acest electorat nu poate fi reprezentat de altcineva în afară de ALDE.   

AGERPRES: Pe fondul alegerilor, credeţi că ALDE va cunoaşte o creştere a numărului de membri la nivel naţional?

Călin Popescu-Tăriceanu: Am fost în zilele acestea de campanie electorală în foarte multe localităţi şi am simţit că oamenii ne privesc cu interes, ne ascultă, aşa încât ne-au cunoscut mai bine, au aflat cine este ALDE şi, ca urmare, vin către noi. Mai sunt doar câteva zile până la alegeri şi veţi avea o confirmare a celor spuse de mine.

AGERPRES: Sunt afectate întâlnirile electorale pe care le aveţi în această perioadă de începerea urmăririi penale împotriva dumneavoastră?

Călin Popescu-Tăriceanu: Da, dar invers decât se aşteptau cei care mi-au fabricat dosarul de suspect la DNA. Oamenii au înţeles despre ce e vorba, au înţeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidenţă şi nu a fost făcută pentru împlinirea actului de justiţie, ci pentru că sunt un politician incomod care spune lucrurilor pe nume. În plus, oamenii au apreciat că nu mă las intimidat de aceste gesturi de forţă şi îmi continuu cu consecvenţă traseul politic.

AGERPRES: PNL cere să vă retrageţi din funcţia de preşedinte al Senatului. Aţi răspuns că nu o veţi face pentru că 'în ochii procurorilor toată lumea e vinovată'. Mizaţi pe aceeaşi majoritate în Senat care să vă susţină în cazul declanşării procedurii de revocare?

Călin Popescu-Tăriceanu: Doamna Gorghiu şi domnul Blaga nu sunt la prima tentativă de a mă îndepărta de la preşedinţia Senatului, considerând că popularitatea mea a crescut datorită funcţiei. Şi preşedintele Iohannis are o funcţie importantă, dar scade vertiginos în sondaje. Şi doamna Gorghiu are vizibilitate, dar se zbate undeva la 10% încredere, cu mult sub partid. Lumea te apreciază după proiecte, după mesaj, după fapte, nu după ameninţările proferate la adresa adversarilor politici cărora nu le faci faţă în alt mod. Ca să vă răspund la întrebare, nu se va declanşa nicio procedură de revocare în ce mă priveşte, chiar dacă există de mai multă vreme un plan în acest sens de care preşedintele Iohannis nu e străin. În schimb, anticipez că după 'locale' vor fi mari probleme la nivelul conducerii PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel