Interviu eveniment - Marius Oprea: Traian Băsescu este o copie jalnică a unui dictator

Evenimentele din ultimele zile, referendumul şi disputa iscată în urma acestuia, ne-au trimis spre istoricul Marius Oprea. Cartea sa, "Adevărata faţă a lui Traian Băsescu", în care face o analiză detaliată a vieţii actualului preşedinte îl recomandă pentru a explica atitudinea preşedintelui suspendat în aceste zile. Istoric de profesie, Marius Oprea a făcut o serie de conexiuni cu alte vremuri, alte personalităţi şi alte situaţii, cu care Traian Băsescu s-ar putea identifica în aceste zile.

R: Discursul lui Traian Băsescu. În aceste zile zboară tot felul de cuvinte: lovitură de stat, paiaţă, puşcăriabili. Parcă am mai văzut filmul...

M. O. - Acest discurs pe care Traian Băsescu îl aruncă pe piaţă zilele acestea face parte dintr-o paradigmă stalinistă. Ca să spun aşa, face parte din şcoala stalinistă de discurs. Este tipul de discurs pe care copilul Traian Băsescu l-a auzit de mic, prin anii 60. La mediul militar în care el a trăit, să nu uităm că tatăl său era militar, el a intrat de tânăr în sistem. Nu cred că avea alţi idoli. Pentru el Pavlik Morozov, pionierul care şi-a turnat părinţii, era un exemplu. E vorba de acel băiat care şi-a turnat părinţii la şcoală. Partidul i-a lăsat familia să moară de foame, iar băiatul a fost lapidat în pădure de rudele sale.

R: Ce legătură au evenimentele din 2012 cu anii pe care ni-i descrieţi?

M.O. : Pentru Traian Băsescu au o legătură puternică. Orice lider puternic, atunci când se află la sfârşitul epocii sale, pe ultima sută de metri, se întoarce la începuturi. Traian Băsescu s-a întors la discursul şi la practicile de tip stalinist. Băsescu retrăieşte anii 58-59, anii resurecţiei staliniste în România. Atunci, când orice spuneai puteai fi trimis la canal. Uitaţi-vă doar la ultimele ieşiri. Ameninţă pe toată lumea cu închisoarea: Ponta, Antonescu, chestorul.

R: Ar merge Traian Băsescu până în punctul în care să şi aplice aceleaşi măsuri?

M.O. Nu este nicio diferenţă între discursul care se regăsea în procesele staliniste şi cele pe care le clamează Traian Băsescu. Pe atunci partidul te condamna şi procurorii te lucrau pe lege. Nu vi se pare că seamănă puţin?

R: Dar...

M.O. : Staţi să vă spun o experienţă personală ca să înţelegeţi mai bine. Pe vremea când lucram la legile Securităţii, în timpul guvernului Tăriceanu, se pare că am cam supărat Cotroceniul. Şi acolo era o comisie care lucra la acelaşi lucru. Traian Băsescu îl avea consilier pe fostul general de Securitate, Gorcea. Ce am păţit eu? Am primit citaţie de la DNA şi, evident, că m-am prezentat. Toată presa era acolo, tot scenariul pregătit. M-au ţinut puţin şi apoi mi-au spus că am fost chemat pentru că nu aveam mutaţie de domiciliu.

"Îmi este milă de acest om, de Traian Băsescu"

R: De ce credeţi că nu demisionează Traian Băsescu? Chiar credeţi că nu realizează?

M.O. Să lămurim un lucru: Traian Băsescu este un om care se gândeşte doar la sine, nu şi la ceilalţi. Cei care reuşesc să îşi pătreze cumpătul când au puterea în mână sunt puţini. Băsescu este avid de putere, este îmbătat. Din păcate, acest drog nu îţi omoară trupul, ci sufletul. Pentru el Cotroceniul este ceea ce consideră că i se cuvine. Nu vrea să renunţe la straie, la avantaje, la un loc în care deţine controlul.

R: În cartea dumneavostră, "Adevărata faţă a lui Traian Băsescu",  vorbeaţi de "împăratul gol"?

M.O.: Da, Traian Băsescu este un împărat gol. Dacă ne uităm putem să îl comparăm cu Ceauşescu în ultimii ani, când nu mai vedea dincolo de confortul sufrageriei sale. Dacă înlocuim "agenturile străine" ale lui Ceauşescu, cu mogulii de astăzi ai lui Băsescu, obţinem exact acelaşi discurs. Doar că, nici măcar Ceauşescu, nu a avut curajul să şi-o numească pe Zoe în Marea Adunare Naţională. Băsescu şi-a trimis-o pe Eba la Bruxelles.

Ştiţi, mie îmi e şi milă de acest om, de Traian Băsescu. Cum stă el aşa toată noaptea şi se gândeşte: ce mi-au făcut iar mogulii ăştia. Este o copie jalnică a unui dictator. Un dictator la final de drum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel