Interviu cu Daniyar Berlibayev, KazMunayGas. Colaborare strategică pentru dezvoltarea KMG International

 Daniyar Berlibayev, Deputy Chairman of the Board of Corporate Development KazMunayGas a răspuns mai multor întrebări în contextul parteneriatului cu compania chineză CEFC. Reprezentantul KazMunayGas a oferit de asemenea lămuriri cu privire la obiectivele comune ale celor două companii și despre programul de investiții. 

-Prima întrebarea este, în esență, legată de compania KazMunayGas International, în contextul noului parteneriat cu compania chineză CEFC. Aș dori să vă întreb care este astăzi poziţia companiei-mamă KazMunayGaz cu privire la obiectivele de dezvoltare, strategie, la programul de investiții?


 - Să revenim la început. Este vorba de faptul că Rompetrol, actualmente, după rebranding, KazMunayGas International, a fost pentru KazMunayGaz o achiziţie şi direcție strategică. Din ce spun asta? După cum ştiţi, noi producem în Kazahstan peste 80 de milioane de tone de țiței şi, chiar și în condițiile unui grad maxim de încărcare a rafinăriilor noastre după modernizare, avem un surplus de ţiţei. Desigur, din perspectiva companiei KazMunayGaz, întrucât noi ne poziționăm, în principiu, pe locul doi la producția de țiței, prima poziție fiind ocupată de compania Tengizchevroil, ai cărei acționari suntem, deci din perspectiva KazMunayGaz, noi extragem peste 20 de milioane de tone de țiței. Astfel, aceasta a fost pentru noi o direcție strategică, pentru a beneficia de o valoare adăugată a vânzărilor noastre. Pentru noi, principala direcție a exporturilor noastre, având în vedere faptul că exploatăm zăcămintele situate în vestul Kazahstanului, este, desigur, piața strategică a Mării Negre. Livrarea producției pe piața Mării Negre este asigurată prin compania Caspian Pipeline Consortium, al cărei acționar este, din nou, KazMunayGaz, pe traseul Atyrau-Samara, care este controlat de compania KazTransOil, o subsidiară a aceleiași KazMunayGaz, existând și alte destinații, pe mare. Astfel, prezența pe piața Mării Negre nu reprezintă pentru noi vreo dificultate. În primul rând, aceasta este direcția noastră strategică. Este evident că acesta a fost motivul care a stat la baza deciziei luate la momentul potrivit, acela că avem nevoie de o rafinărie mare la Marea Neagră. Așa ne-am oprit la Rafinăria Petromidia, membră a Grupului Rompetrol. Astfel, în prezent, noi livrăm garantat țițeiul nostru, asigurăm desfacerea de produse premium pe teritoriul a șase țări ale Uniunii Europene. Activitatea noastră pe piața europeană ne aduce acum - bine, nu numai acum, dar mă refer la bilanțul pe anul 2016, care pentru noi a fost un an record – profit. În al doilea rând, ne asigură o creștere constantă a vânzărilor, precum și aprovizionarea garantată a rafinăriei noastre cu propriul țiței, respectiv cu peste 5 milioane tone.

-  În ce constă obiectivele comune ale KazMunayGas și CEFC  de dezvoltare a activitaților KMG International?


 - Trebuie să continuăm să dezvoltăm direcția strategică a KMG International, iar soluțiile sunt fie să ne ocupăm de acest lucru doar noi singuri, fie să cooptăm un partener strategic. Desigur, din varii motive, inclusiv în funcție de prioritățile pe care le stabilește în prezent KazMunayGaz referitor la strategia companiei noastre, continuarea dezvoltării a acestui activ face parte din viziunea noastră strategică. Prin urmare, cooptarea unui partener ne oferă câteva perspective. În primul rând, vom rămâne parte a acestui proces, noi asigurăm controlul, pentru că întreaga activitate operațională rămâne sub controlul nostru și ne vom ocupa în continuare de dezvoltarea acesteia. În al doilea rând, pentru a o dezvolta în continuare, se pune în discuție problema construirii de noi stații, a creșteri capacității de rafinare, vorbim despre noi piețe de desfacere, cum ar fi Orientul Mijlociu, Iranul. Pentru noi, prezența unui asemenea partener, a unei companii mari, eficiente și private, care este listată pe Bursa din Shanghai, se află sub controlul mai multor acționari și are acces la resurse financiare, constituie, desigur, un parteneriat bun, avantajos. Noi vom face livrări garantate de țiței, iar compania CEFC ne va oferi în mod garantat proiecte, adică va finanța proiectele noastre cu o sumă totală de 3 de miliarde de dolari. Astfel, noi obținem fonduri din vânzarea de acțiuni și, în plus, obținem un pachet de finanţare garantat. Vom continua, desigur, să dezvoltăm proiecte pentru KazMunayGaz, fiind în continuare interesați de acest lucru. Vedem în acest parteneriat o nouă eră în dezvoltare activelor noastre externe.

- Cu alte cuvinte, programele de investiții vor fi realizate cu participarea financiară din partea CEFC.

- Noi ne ocupăm de activitatea operațională și aprovizionarea garantată a rafinăriei noastre cu țiței, iar partenerii noștri asigură finanțarea proiectelor noastre. Actualmente, noi deja analizăm, împreună cu partenerii noștri, problema achiziţionării unei rețele de stații de carburanți în Spania, intenționăm să analizăm problema extinderii rețelei de benzinării din România. Astfel, compania poate asigura realizarea tuturor proiectelor sale. Compania noastră este în continuă creștere, dispunând de toate resursele necesare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel