Intervenție Salvamont Bușteni, alpinist intoxicat cu ciuperci

În miez de noapte, salvamontiștii de la Bușteni au trebuit să urce până la refugiul Coștila, unde un alpinist care mâncase ciuperci culese de el de pe munte avea intoxicație și era în stare gravă. Iată cât de periculoase sunt intoxicațiile și ce trebuie să faci.

Salvamont Bușteni a anunțat că în ultimele 24 de ore a intervenit la 3 apeluri de urgență. „Prima solicitare a venit din zona Cascada Urlătoare, unde o femeie a leșinat datorită epuizării și a căldurii". Intervenția a fost rapidă, iar femeia predată SMURD.

„A doua solicitare a fost de la un grup de turiști, care coborau din Poiana Coștilei și au fost înconjurați de 3 urți. Intervenție de însoțire și coborâre în siguranță", scriu salvamontiștii, pe pagina lor de Facebook.

Ultimul apel, venit dimineață, când încă nu se crăpase de ziua, le-a dat de de furcă. „Ultimul apel a venit la ora 03:45, de la Refugiul Coștila, unde un alpinist care mâncase ciuperci culese de el, a suferit o toxiinfecție alimentară. A fost transportat de urgență cu o stare generală degradată și predat la Ambulanța Sinaia".

Intoxicațiile cu ciuperci sunt foarte periculoase. Nu aștepta, cere ajutor!

„Intoxicația cu ciuperci poate fi letală", atrăgea atenția, în urmă cu ceva timp, conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist urgențe.

Ce trebuie să știți:

- Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în perioadele ploioase.

- Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajunga la urgențe în stare critică.

- Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.

- „Cunoscătorii" nu au nicio șansă să ,,identifice" ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă.

- Simptomele intoxicației sunt nespecifice.

- Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.

- Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.

- Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.

- Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

Rețineți. Ca să evitați orice risc, consumați doar ciuperci:

- Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de „cunoscători". Nu merită riscul decontării în vieți omenești.

- Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.

- Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).

- Păstrate în frigider.

- Întotdeauna trebuie să fie bine preparate.

În cazul intoxicației:

- Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.

- Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.

- Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).

- Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor, punctează medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel