Înţepătura de bondar, mai periculoasă decât cea de albină. Pentru doi români a fost fatală

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Un bărbat din Gorj a murit  iar o femeie din judeţul Vâlcea a intrat în şoc anafilactic după ce au fost atacaţi de bondari. Nici femeia nu a mai putut fi salvată. Medicii recomandă să stăm departe de zonele verzi, mai ales în zilele caniculare când insectele sunt extrem de agitate şi atacă fără motiv. 

O reală tragedie s-a produs în comuna Crașna din județul Gorj. Un bărbat de 44 de ani a decedat la puțin timp după ce a fost înțepat de un bondar. Moartea acestuia s-a produs rapid, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. În acest caz, poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. „Poliția Orașului Novaci a fost sesizată prin apelul unic 112, despre faptul că o persoană a fost înțepată de o insectă și ar fi decedat. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 44 de ani, din comuna Crasna, în timp ce se afla în curtea locuinței unei persoane din aceeași localitate a fost înțepat de o insectă (bondar) și a decedat la scurt timp. La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Gorj, însă din păcate a fost constatat decesul bărbatului. Corpul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, au transmis reprezentanții Poliției Gorj.

Nu este prima victimă care piere de înțepătura unui bondar. Chiar cu o lună în urmă, o femeie din Vâlcea și-a găsit sfârșitul într-un mod similar. Victima a fost înțepată de un bondar și a intrat în șoc anafilactic. Nici în cazul femeii nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvată. Medicii au încercat fără succes s-o aducă la viață. În acest caz, apropiații victimei au declarat că aceasta fusese înțepată de un bondar și a început să se simtă rău la scurt timp după. Femeia avea vârsta de 50 de ani și era din comuna Gradiștea, sat Obislavu.

Ce trebuie să faci dacă ești înțepat de un bondar

Specialiștii spun că înțepătura unui bondar este mult mai periculoasă decât cea de albină. În cazul bondarilor, simptomele înțepăturii apar imediat. La contactul cu corpul uman, insecta injectează o porțiune din otravă, în timp ce înțepătura de bondar nu rămâne în piele, spre deosebire de înțepătura de albine, care are forma unui harpon. Prin urmare, un bondar poate intepa de mai multe ori. "Bunicul" atacă în caz de pericol pentru viața lui sau pentru a proteja cuibul în care trăiește roiul. Insectele înțeapă doar zone deschise ale corpului și sunt atrași de mirosurile dulci sau de parfumurile florale. Dacă se întâmplă să fiți victima unei înțepături de bondar, medicii sfătuiesc să vă puneți imediat comprese cu apă cu gheaţă sau cu lămâie şi oţet pe locul cu pricina. De asemenea, trebuie să beţi multă apă şi să luaţi antibiotice.

Aveţi grijă, însă, şi la înţepăturile celorlalte insecte care vă pot aduce la Urgenţe dacă sunteţi alergic.

Ţânţarul

Înțepăturile țânțarilor duc la formarea unor papule roșii pe piele, care de obicei dau o senzație de mâncărime. Pot apărea și băşicuţe (blistere pline de lichid). Țânțarii sunt periculoși în măsură în care pot transmite boli, de exemplu malaria.

Viespea

Înțepătura de viespe provoacă o durere ascuțită, de câteva secunde. În locul înţepăturii apare o zonă roșie și umflată, care este însoțită, cel mai adesea, de mâncărime și durere. Marea diferență dintre viespe și albină este aceea că viespea poate înțepa de mai multe ori, fiindcă nu-și pierde acul după prima înțepătură. Sfârșitul verii este perioada când viespile sunt mai predispuse să fie nervoase și atunci atacă mai ușor. Viespea este prădător, atacă insectele mai mici, iar cu acul eliberează veninul cu care își paralizează pradă. Veninul de viespe nu transmite boli și nu este considerat periculos, decât dacă ești alergic.

Albina

Albinele înțeapă atunci când își simt în pericol cuibul. Înțepătura este o reacție de apărare. Rareori vor înțepa atunci când se află la distanță de cuib și o vor face numai dacă se simt în pericol. Înțepătura albinei este destul de puternică, dar senzația dureroasă durează doar câteva minute. Cel mai important lucru la înțepătura de albina este că trebuie să scoți acul veninos, dacă el a rămas la locul înţepăturii.

Căpușa

Căpușele seamănă cu păianjenii, se întâlnesc mai ales în zonele împădurite, se atașează de piele și sug sângele. Sunt periculoase pentru că sunt purtătoare a peste 100 de tipuri de viruși, dintre care unii foarte periculoși, precum borelioza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel