Întâlnirea de la Helsinki, îngrijorări. Geoană: Trump nu își dă seama

Vlad Manolache / 17 iul 2018 / 19:39 Salveaza PDF Comentarii
Mircea Geoană
Descriere foto: Mircea Geoană

Mircea Geaonă a explicat care sunt greșelile pe care Donald Trump le-a făcut prin declarațiile din ultima perioadă și în ce nesiguranță aruncă țările europene discursurile de tipul celor de la Helsinki. 

Întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin a creat multe semne de întrebare în contextul în care președintele american are o atitudine tot mai rece față Germania și de Uniunea Europeană. Diplomatul Mircea Geoană susține că declarațiile lui Donald Trump cu privire la UE sunt profund greșite și chiar periculoase.

"Oricât de mult ar încerca președintele Trump să spună că Uniunea Europeană este o construcție greșită, a încurajat Brexit-ul, încurajează diviziunile din interiorul Uniunii Europene, i-a spus președintelui Macron la Casa Albă 'îndepărtați-vă de Germania', neînțelegând cât de aproape este grupul franco-german și cât de mult depindem noi unii față de ceilalți. Nu își dă seama că între noi, ca europeni,(...) suntem prinși printr-un milion de fire mici și mari, economice, investiții, studenți care circulă, oameni care lucrează, universități care colaborează, televiziuni care schimbă știri între ele. Asta nu e o chestiune pe care să poți să o desfaci cu un bisturiu. Aceste două componente, securitate națională și prosperitate sunt legate, noi nu putem să separăm. (...) Noi suntem legați și de America și de Canada prin legături de securitate importante, dar și de Europa prin multe alte fire" a declarat Geoană, la Antena 3. 

Este un moment de "mare frământare" pentru România

Fostul ambasador al României în SUA Mircea Geoană susține că, în acest moment, "este un moment pentru noi de mare frământare. Vocile europene care încep să se îndoiască de seriozitatea și de automaticitatea garanțiilor de securitate americane în NATO sunt extrem de periculoase. Acest lucru îndeamnă țări mai mari și mai mici să aleagă sisteme mai complicate de securitate și de amortizarea riscurilor".


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22