Insulele Feroe insistă pentru obţinerea statutului de membru al Comitetului Internaţional Olimpic

[] []

09 oct 2019 / 12:14
Salveaza PDF Comentarii

Insulele Feroe continuă eforturile de a obţine calitatea de membru al Comitetului Internaţional Olimpic, pentru a nu mai concura în continuare sub steagul ţării mamă Danemarca, a anunţat premierul său Barour Steig Nielsen, citat de Reuters.

Arhipelagul plasat între Scoţia şi Islanda în Atlanticul de Nord se autoguvernează din 1948 şi are deja statutul de membru al FIFA şi UEFA, iar la Jocurile Paralimpice concurează sub propriul steag din 1984. Insulele Feroe nu au avut însă succes încă în recunoaşterea lor de către CIO.

Premierul Nielsen, fost jucător de handbal, s-a angajat după ce a preluat funcţia în luna septembrie să transforme în realitate visul sportivilor din Insulele Feroe de a concura la viitoarele Jocuri Olimpice. ''M-am angajat să promovez sportul feroez şi lucrez pentru creşterea recunoaşterii marilor noştri sportivi şi federaţii sportive.

Insulele Feroe au devenit o naţiune care se autoguvernează de peste 70 ani şi am luptat pentru recunoaşterea olimpică de peste 40 de ani. Libertatea de a concura la Olimpiade şi la alte competiţii internaţionale este un vis de lungă durată pentru naţiunea feroeză şi credem că avem o cauză puternică'', a precizat prim-ministrul Insulelor Feroe într-un comunicat.

Insulele Feroe a primit recunoaşterea FIFA în 1988 şi UEFA în 1990, dar echipa naţională nu s-a calificat încă la un turneu final de Cupă Mondială sau EURO. La Jocurile Paralimpice, înotătoarea Christina Ness a obţinut singura medalie a Insulelor Feroe, la ediţia 1988 de la Seul. Confederaţia feroeză a sporturilor a primit deja suport în demersul său de a deveni membru al CIO de la Danemarca, Suedia şi Islanda, dar carta olimpică garantează recunoaşterea ca membru doar a statelor independente, informează Agerpres. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25