INSP: Între 3 şi 9 ianuarie - 107 cazuri de gripă clinică, faţă de 26 în săptămâna similară de anul trecut

INSP: Între 3 şi 9 ianuarie - 107 cazuri de gripă clinică, faţă de 26 în săptămâna similară de anul trecut / Foto: Tima Miroshnichenko - Pexels
INSP: Între 3 şi 9 ianuarie - 107 cazuri de gripă clinică, faţă de 26 în săptămâna similară de anul trecut / Foto: Tima Miroshnichenko - Pexels

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează vineri că, în săptămâna 3 - 9 ianuarie, au fost raportate la nivel naţional 107 cazuri de gripă clinică, în comparaţie cu 26 de cazuri înregistrate în săptămâna similară din anul 2021. 

Conform INSP, în săptămâna 3 - 9 ianuarie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 45.869, de 1,5 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (30.513) şi cu 21,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (37.877).

Între 27 decembrie şi 2 ianuarie 2022 au fost confirmate cu laboratorul patru cazuri de gripă (unul cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti şi trei cazuri cu virus gripal tip AH3 - două în judeţul Prahova şi unul în judeţul Iaşi).

De asemenea, în săptămâna 3 - 9 ianuarie, au fost înregistrate şapte cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu cinci mai multe faţă de săptămâna precedentă şi faţă de zero în aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 10 cazuri de gripă: * un caz de gripă cu virus gripal tip B, în municipiul Bucureşti * un caz de gripă cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti * opt cazuri de gripă cu virus gripal tip AH3 (3 în judeţul Vrancea, 2 în judeţul Prahova, unul în judeţul Iaşi, unul în judeţul Ilfov şi unul în municipiul Bucureşti).

Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, precizează INSP. Până la data de 9 ianuarie 2022 au fost vaccinate antigripal 1.218.345 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. 

Citește și: Ministerul Sănătății a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2

Schimbările vizează creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu. Conform modificărilor, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții  infectați cu SARS-Cov-2. Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 este publicat în MO nr. 40 din 13.01.2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel