INS: Cum va evolua economia în perioada aprilie - iunie 2015

Un comunicat al Institutului Național de Statistică relevă tendinţa în evoluția activității economice pentru perioada aprilie-iunie 2015. Se pot constata: o tendință de creştere a activităţii din industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, un trend ascendent al numărului de salariaţi în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii și o stabilitate a preţurilor în industrie, construcţii şi servicii.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +16%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%), în timp ce activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a prosuselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului va avea tendinţă de scădere (sold conjunctural -19%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2015, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +29%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +22%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%). 

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (solduri conjuncturale +37%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%). 

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

În sectorul de servicii, se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel