INS: Managerii preconizează creşteri moderate în sectoarele de servicii, construcţii şi comerţul cu amănuntul, în următoarele 3 luni

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni creşteri moderate în sectoarele de servicii, construcţii şi în comerţul cu amănuntul, respectiv o relativă stabilitate a producţiei în industria prelucrătoare, cu solduri conjucturale pozitive, reiese din ancheta realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), publicată miercuri.

Potrivit datelor centralizate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei - cu sold conjunctural de plus 3%. Cea mai mare creştere se estimează în activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +33%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%). În privinţa numărului de salariaţi, rezultatele arată o relativă stabilitate în intervalul august - octombrie, cu un sold conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

De asemenea, în cazul preţurilor la produsele industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Estimările managerilor din domeniul construcţiilor relevă o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%), pe parcursul următoarelor trei luni ale anului. La capitolul numărului de salariaţi soldul conjunctural va fi pe un plus de 6%, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +12%).

În comerţul cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +14%). Totodată, angajatorii prognozează pentru perioada analizată un salt moderat al numărului de salariaţi, cu sold conjunctural de +11%. În perioada următoare, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Conform estimărilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată, până la finele lunii octombrie 2019, cu un sold conjunctural de +11%. În plus, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%) în sectorul de servicii. În viziunea managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Acesta este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Rezultatele publicate miercuri de INS au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură şi reflectă estimările realizate de către managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel