Înlocuitor Tăriceanu, conducere Senat. Regulament: Cum se votează - jocurile în ziua decisivă

Mihai Ciobanu / 10 sep 2019 / 09:57 Salveaza PDF Comentarii
Calin Popescu Tariceanu
Descriere foto: Calin Popescu Tariceanu

Marţi este ales noul preşedinte al Senatului, după ce Călin Popescu Tăriceanu a demisionat, urmare a retragerii ALDE de la guvernare. 

Pentru funcţia de preşedinte al Senatului au fost anunţaţi până în prezent trei candidaţi: Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD, Ion Popa, de la ALDE, şi Alina Gorghiu - propusă de PNL. În ceea ce priveşte procedura de alegere a preşedintelui Senatului, regulamentul spune următoarele: 

Art.23 -  (1)   Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2)   Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(3)   Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(4) Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar.

Citeşte şi: Înlocuitor Tăriceanu la Senat. Primul TEST a fost PICAT. LOVITURĂ pentru opoziție


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24