EXCLUSIV  „Informație interesantă“ apărută în sondaje. Mirel Palada: Ponderea voturilor oferite s-a dublat/ video

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Sociologul Mirel Palada a spus cum stau în sondaje partidele mici, neparlamentare.

Mirel Palada, sociolog, a fost invitat la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, la DC News, moderată de Răzvan Dumitrescu. Acesta a prezentat o informație în exclusivitate privitoare la înclinația românilor de a oferi votul unor partide mici neparlamentare, dar care împreună adună în prezent aproximativ 20% din voturi:

„Știi cine crește în ultimele sondaje? S-a dublat ponderea voturilor oferite partidelor mici, reziduale, care nu intră în Parlament“, a spus Mirel Palada.

„Ceea ce înseamnă că redistribuirea va fi substanțială și se va face în mandat, nu în procente“, a completat Răzvan Dumitrescu.

„Exact! PSD-ul și PNL-ul pot să mai scadă în sondaje și să nu facă împreună 50%. Dar se redistribuie procentele partidelor mici care în loc să obțină 10%, cum obțineau de regulă, în momentul de față obțin 20% și niciunul nu trece de 5% (ca să poată intra în Parlament)“, a spus Mirel Palada.

„Asta este o informație foarte interesantă. Crezi că cineva a urmărit chestia asta?“, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„E posibil! Prea au apărut partide ca ciupercile după ploaie. În anii 90 puteau să facă partide 3 oameni. Ulterior au venit și au băgat o chestie foarte riguroasă, de a putea face partid doar dacă ai reprezentanți în 29 de județe. Dintr-odată era mai greu să faci partid decât rachete cosmice. Acum câțiva ani au renunțat la chestia asta și din nou poți să faci partid cu 3 oameni, ca un ONG“, a replicat Mirel Palada.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Momentul ales pentru greva profesorilor. Mirel Palada: Au scos singurul atu din mânecă / Paradox cu trollii care aruncă în derizoriu greva / video

Alfred Bulai, despre apariția unor partide noi pe scena politică

În urmă cu aproape doi ani, sociologul Alfred Bulai a atras atenția asupra apariției pe scena publică din România a unor noi forțe politice.

„În perioada următoare, cele mai tranșante și dure partide, dintre cele mai vocale, vor fi în opoziție. Credeți că vor sta ca proștii în opoziție?! Atenție! Vor încerca să capitalizeze toți nemulțumiții. USR va lua toți anti-PSD-iștii, AUR va încerca să tragă totul pe stânga în special, pe zona naționalistă etc.

Vor crește, dar nu vor crește imens. Dar eu mai cred ceva: că există spațiu să reintre în Parlament sau să apară cel puțin două-trei forțe noi pentru că o parte din nemulțumiți nu se duc neapărat la partide”, spunea, în noiembrie 2021, sociologul Alfred Bulai la DC News, în emisiunea „Nod în papură”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel