Inflația din zona euro scade la 2,4% în martie, dar a României rămâne cea mai mare din UE (7,23%, în februarie)

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Datele preliminare publicate miercuri de Eurostat arată că inflația în zona euro a încetinit peste așteptări în luna martie.

Indicele prețurilor de consum calculat la standarde europene a crescut cu 2,4% în ritm anual în cele 20 de țări care utilizează moneda euro, comparativ cu 2,6% în februarie. Aceste cifre sunt sub estimările unui sondaj Reuters, care indica o creștere de 2,6%.

Excluzând elementele volatile precum alimentele neprelucrate și energia, inflația a încetinit la 3,1% în martie, față de 3,3% în luna precedentă și un consens de 3,2%. O altă măsură care exclude alimentele, energia, alcoolul și tutunul, a înregistrat o scădere la 2,9% față de 3,1% în februarie.

România a fost, în februarie, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar. Conform datelor INS, rata anuală a inflației în februarie a coborât la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie. În această perioadă, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Banca Națională a României a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, la 4,7%, față de 4,8% anterior, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025.

Aceste date vin în contextul unei preocupări crescute pentru inflație la nivel european și global, iar inflația de bază, care exclude prețurile la energie și alimente, este unul dintre principalii indicatori urmăriți de Banca Centrală Europeană în elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel