EXCLUSIV  Infertilitatea, la pachet cu depresia. Ioana Rugescu: Poate avea consecinţe grave. Care e situaţia în România

Foto: Andrea Piacquadio - Pexels
Foto: Andrea Piacquadio - Pexels

Biologul și embriologul Ioana Adina Rugescu a vorbit, la emisiunea 'Academia de Sănătate', despre reproducerea umană asistată în România.

"Este adevărat că celula reproductivă are foarte multe particularităţi în ceea ce priveşte transplantul. Eu activez în cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant pe departamentul ‚Celulă’, ceea ce înseamnă că în atribuţiile mele intră inclusiv celula reproductivă.

În România avem, ca şi la nivelul tuturor celorlalte ţări, probleme în ceea ce priveşte infertilitatea. (...) Aceasta poate avea consecinţe grave, din punct de vedere medical, socio-economic şi emoţional la nivelul familiilor dar şi la nivelul societăţii, având în vedere că un procent de până la 15% din persoanele care suferă de infertilitate au simptome grave de depresie.

La acest moment, publicaţiile de specialitate consideră că necesitatea de proceduri de reproducere umană asistată este undeva situată la 1.500 de cicluri la milionul de locuitori. Dacă facem o socoteală, asta înseamnă că România, dacă considerăm că avem undeva la 20 de milioane de locuitori, poate 19, numărul de cicluri necesare este foarte mare", a subliniat Ioana Rugescu.

Care este situaţia în România

"Din păcate, la noi în ţară cifrele nu stau atât de bine şi părerea mea este că lucrul acesta se datorează nu numai factorilor sociali, dar şi factorilor economici. De aceea este necesar suportul statului din acest punct de vedere.

 La momentul acesta, Agenţia Naţională de Transplant coordonează activitatea centrelor acreditate şi participă la evaluarea acestor centre din punctul de vedere al îndeplinirii criteriilor legislative şi acreditează aceste centre pentru transplantul de celule reproductive sau ca bancă de celule reproductive. Avem, la momentul acesta, un număr de 31 de unităţii sanitare acreditate ca şi bancă de celule reproductive, dar şi ca transplant de celule reproductive, adică se ocupă, practic, de reproducere umană asistată. Din păcate, doar două sunt de stat – Spitalul Judeţean Cluj şi Spitalul ‚Panait Sîrbu’ din Bucureşti", a declarat, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", biologul și embriologul Ioana Adina Rugescu.    

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel