Infarct: femeile au mai multe șanse de supraviețuire dacă sunt tratate de un medic femeie

Femeile supraviețuiesc mai bine unui infarct dacă sunt îngrijite la urgență de o doctoriță, nu de un medic bărbat, relevă un studiu de la Harvard.

Există diferențe clare între simptomele infarctului la femei și bărbați. Mai nou, un studiu stabilește că există o diferență și în ceea ce privește durata de supraviețuire a femeilor cu infarct în funcție de medicul care acordă îngrijirea de urgență. Mai exact, dacă medicul este tot femeie. 

Rezultatele, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), se bazează pe date provenind de la 500.000 de pacienți cu infarct miocardic ajunși la camerele de gardă ale spitalelor din Florida între 1991 și 2010. Cercetătorii au constatat că femeile au mai multe șanse de supraviețuire când sunt preluate de medici femei. „Tratarea infarctului la femei de medici de același sex au un impact pozitiv important în privința șanselor de supraviețuire”, notează autorii. 

Rata mortalității generale în cazul infarctului a fost de 12%. Însă atunci când pacientele sunt tratate de doctorițe, nu de doctori, riscul de deces scade cu 5,4% în raport cu media respectivă. 

De ce o doctoriță este mai potrivită pentru a trata o femeie cu infarct?

Cercetătorii au emis următorea ipoteză: medicii bărbați au mai multe dificultăți în a îngriji femeile deoarece nu cunosc suficient de bine simptomele infarctului la femei. 

Peste 60% dintre femeile sub 60 de ani victime ale unui infarct nu manifestă simptomele clasice resimțite de bărbați. Semnul clasic al bărbaților care este durerea în piept ce iradiază spre brațul stâng și maxilar nu este specific femeilor. Potrivit Federației Române a Inimii, trei simptome sunt alarmante în cazul femeilor: senzația acută de epuizare, respirația dificilă și greața.

După cum reiese din studiul citat, femeile medic sunt mai înclinate către recunoașterea acestor semnale de alarmă și tratarea lor cu seriozitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel