Industria bancară, în ochiul furtunii. Semnal de alarmă tras de Asociaţia Română a Băncilor

Industria bancară din România se simte mizerabil de peste 10 ani încoace, pentru că nu este măsurabilă, a declarat, marţi, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, într-o conferinţă de specialitate. 

"Sistemul bancar se află în ochiul furtunii, adică al economiei, o expresie pe care am folosit-o şi anul trecut. Din 2014 şi până în prezent am numărat cam 50 de legi care au trecut prin Parlament pe domeniul bancar. Industria bancară din România finanţează 75% din totalul finanţării României. Deci, noi nu suntem nu numai bănci, ci şi finanţatori. Factorul declanşator al teoriei 'Consumerism vs Creditare' a fost în anul 2010, când s-au tăiat salariile bugetarilor. Atunci, industria bancară nu a perceput ideea că trebuie să fie activă, iar atunci mai mult de jumătate dintre clienţii persoane fizice au căpătat adversitate faţă de sectorul bancar. La momentul acela, noi trebuia să exprimăm că nu noi suntem de vină, contractele sunt aceleaşi. Percepţia consumatorilor români faţă de creditare a început să se schimbe", a spus Dănescu, conform Agerpres. 

Industria bancară se simte anonimă

Reprezentantul ARB a menţionat că, la momentul actual, industria bancară se simte nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă.

"Industria bancară se simte mizerabil de peste 10 ani încoace, pentru că nu este măsurabilă. Industria bancară din România a coborât de la 40% total credite în Produsul Intern Brut la 26%. Este acesta un rezultat sau un factor generator de percepţie? Eu spun că este un rezultat al factorului de neîncredere şi al celor 50 de legi... Industria bancară se simte nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă. Vorbeam la un moment dat despre darea în plată. Ce a însemnat darea în plată? Transformarea unui credit sigur într-un credit nesigur", a subliniat Florin Dănescu.

Grupul editorial Universul Juridic, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, a organizat, marţi, prima ediţie a Forumului Naţional de Drept Bancar, cu tema 'Provocări de ordin legislativ şi juridic pentru instituţiile de credit din România'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel