Îndulcitorii artificiali ne distrug memoria, arată un nou studiu

Zahărul favorizează apariţia amneziei / foto: Freepik
Zahărul favorizează apariţia amneziei / foto: Freepik

Când prea mult zahăr e prea mult.

Cel mai recent studiu arată că îndulcitorii artificiali îți distrug memoria. Oamenii de știință au descoperit că ingerarea nivelurilor de zaharină aprobate de instituțiile de sănătate, pot duce la mai multe modificări ale corpului printre care și cea a creierului, implicând memoria și comportamentul motivat de recompensă.

Dietele cu conținut ridicat de zahăr de la începutul vieții au fost legate de funcționarea afectată a creierului, însă de această dată, înlocuitorii de zahăr au fost cei băgați sub lupă. Potrivit cercetărilor recente, aceștia ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării intestinului și creierului.

Cercetătorii de la Colegiul de Litere, Arte și Științe Dornsife de la Universitatea din California de Sud raportează că adolescenții care au consumat îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, zaharină, ACE-K și stevia au prezentat tulburări de memorie pe termen lung într-un studiu care a fost publicat recent, potrivit SciTechDaily.

Demonstraţii pe şobolani

Rezultatele sunt în concordanță cu alte studii care au demonstrat afectarea susținută a memoriei la șobolanii adolescenți care consumă zahăr. Consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii a afectat, de asemenea, semnalizarea metabolică în organism, ceea ce poate duce la diabet și alte boli legate de metabolism.

Șobolanii care au mâncat îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în adolescență au fost mai puțin determinați să muncească pentru a obține zahăr în comparație cu cei adulți, dar au mâncat mai mult zahăr dacă era ușor accesibil, ceea ce este un alt factor care poate influența șansa de a dezvolta o boală.

Există o gamă largă de sfaturi despre ce să mănânci și când să le consumi. Potrivit cercetătorilor, informațiile din studii ca acestea pot ajuta consumatorii și profesioniștii medicali să ia decizii mai bune în toate etapele vieții.

„Deși descoperirile noastre nu indică neapărat că cineva nu ar trebui să consume îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în general, ele evidențiază că îngurgitatul normal de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în timpul vieții timpurii poate avea efecte neintenționate, de lungă durată”, a spus Scott Kanoski, profesor al științelor biologice la USC Dornsife.

În timp ce majoritatea studiilor privind îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii se concentrează pe o singură substanță și utilizează cantități care depășesc cu mult norma, cercetătorii s-au asigurat că studiul este în conformitate cu condițiile din viața reală pentru oameni.

Îndulcitorii testați includ zaharina, acesulfam de potasiu (ACE-K) și stevia – care sunt utilizate în mod obișnuit în alimentele îndulcite. Cantitatea de îndulcitor consumată a fost încadrată în limitele ghidurilor recomandate de către instituțiile de sănătate.

„Cercetarea folosind modele de rozătoare și îndulcitori cu conținut scăzut de calorii a implicat de obicei niveluri de consum care depășesc cu mult nivelurile de „aport zilnic acceptabil” și au folosit doar un singur îndulcitor.

Pentru ca cercetarea noastră să fie mai aplicabilă oamenilor, am menținut nivelurile de consum în cadrul DJA și am folosit mai mulți îndulcitori cu conținut scăzut de calorii pentru a determina dacă efectele au fost specifice unui anumit îndulcitor sau generale pentru îndulcitori.” — Lindsey Schier, profesor asistent științe biologice la USC Dornsife.

Cum este afectată memoria

Pentru a determina efectul consumului de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii asupra memoriei, cercetătorii au folosit metode care testează recunoașterea obiectelor și recunoașterea spațială. Șobolanii au primit apă îndulcită fie cu stevie, ACE-K sau zaharină sau apă plată, împreună cu hrana lor normală.

După o lună, memoria șobolanilor a fost testată folosind două metode diferite: una care testează dacă își amintesc un obiect pe care l-au văzut înainte și cealaltă care a constat într-un labirint. În cele din urmă, șobolanii care consumau îndulcitor au avut mai puține șanse să-și amintească un obiect sau calea prin labirint decât cei care au băut doar apă plată. Cercetătorii au descoperit și alte efecte la șobolanii care au consumat îndulcitori:

- aveau mai puțini receptori pe limbă care detectează gustul dulce;

- mecanismul biologic din intestinele lor care transportă glucoza în sânge a fost modificat;

- creierul lor a suferit modificări, în special în regiunile asociate cu controlul memoriei și comportamentul motivat de recompensă.

În prezent, cercetătorii sunt de părere că acest experiment a ridicat mai multe semne de întrebare care urmează a fi explorate în viitor. Astfel, oamenii de știință vor de afle cum determină înlocuitorii de zahră o reducere a receptorilor gustului dulce și cum afectează acest lucru comportamentul alimentar ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel