Incredibil! România ratează 150 de milioane de euro pentru spitale

Investiţiile străine directe au urcat cu peste 186% în primele 11 luni din 2021
Investiţiile străine directe au urcat cu peste 186% în primele 11 luni din 2021

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, s-a declarat "tristă" din cauză că 150 de milioane de euro alocate din fonduri europene pentru trei spitale regionale aşteaptă încă la Bruxelles, investiţile neputând fi implementate din cauză că nu a fost întocmită harta infrastructurii sanitare care să prezinte nevoile clare în domeniul sănătăţii.

"Am avut ceremonia de aprobare a Programului Operaţional Regional pe următorii ani, în 23 iunie 2015. În cadrul acestui program se prevede înfiinţarea a trei spitale regionale. Este un proiect pentru care ne-am bătut pentru a obţine câte 50 de milioane de euro pentru fiecare spital regional. Sunt foarte tristă ca în martie 2016 să văd că nici măcar amplasamentele acestor spitale nu au fost determinate iar cele 50 de milioane de euro alocate din fonduri europene pentru aceste spitale aşteaptă încă la Bruxelles", a declarat, joi, comisarul european Corina Creţu, la conferinţa pentru evaluarea impactului Programului Operaţional Regional.

Corina Creţu a precizat că niciuna dintre aceste investiţii nu pot fi implementate din cauza faptului că nu a fost întocmită până acum harta infrastructurii sanitare care să prezinte nevoile clare în domeniul sănatăţii, precizând că i-a avertizat asupra acestui lucru pe toţi miniştrii şi toate autorităţile cu care s-a întâlnit.

Aceeași situație și la gestionarea deșeurilor

Totodată, comisarul european a explicat că o situaţie similară se regăseşte şi în gestionarea deşeurilor.

"Situaţia este similară în cazul managementului deşeurilor. Avem investiţii de 380 de milioane de euro pentru dezvoltarea managementului deşeurilor, dar şi în acest domeniu nu există încă un plan naţional", a adăugat Corina Creţu.

Ea a mai precizat că până acum România a îndeplinit 14 din cele 22 de condiţionalităţi stabilite de Comisia Europeană, dar se înregistrează întârzieri în domenii ca achiziţiile publice, sănătatea şi managementul deşeurilor.

Pentru următorii ani, 280 de invesţitii sunt prevăzute pentru a fi făcute în unităţi sanitare şi ambulatorii de specialitate în sate şi oraşe, a mai precizat Corina Creţu.

Comisarul european a exprimat şi alte îngrijorări legate de absorbţia fondurilor europene şi a avertizat că până la 3,4 miliarde de euro sunt încă expuşi riscului de a fi pierduţi dacă România nu ia măsurile necesare în următoarele luni.

"La sfârşitul anului 2015, România a reuşit să evite dezangajarea din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din Fondul de coeziune, dar există încă o sumă substanţială, din datele Comisiei Europene între 2,6 şi 3,4 miliarde de euro este o sumă expusă riscului în funcţie de ce face România în următoarele luni şi de eventualele corecţii pe care le-ar putea aplica autoritatea de audit", a afirmat Creţu.

Comisarul european Corina Creţu face, joi şi vineri, o vizită în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel