Incendiu major la o uzină cu risc ridicat în Franţa; şcoli şi grădiniţe închise

Un puternic incendiu s-a declanşat în cursul nopţii de miercuri spre joi la o uzină chimică clasificată ca deosebit de periculoasă la Rouen (nord-vestul Franţei), care nu a făcut victime, dar prefectura a luat măsuri pentru protejarea locuitorilor, informează France Presse.

În jurul orei 00:30 GMT joi, un incendiu s-a declanşat la un depozit al uzinei Lubrizol, situat la circa 3 km de centrul oraşului şi de celebra catedrală din Rouen. Norii de fum 'negru' din cauza prezenţei 'hidrocarburilor' sunt 'foarte îngrijorători', dar 'primele analize nu au arătat toxicitate acută în principalele molecule pe care le urmărim, ceea ce este destul de liniştitor', a declarat prefectul Normandiei, Pierre-André Durand. Localnicii au auzit zgomot de explozie în cursul nopţii, când au luat foc recipiente cu uleiuri, potrivit prefecturii. Evacuarea s-a făcut într-un perimetru de 500 de metri în jurul fabricii, a indicat prefectul.

Locuitorilor din această zonă industrială li s-a recomandat să rămână în casă, iar restului populaţiei din oraş să-şi limiteze deplasările. 'Incendiul nu a fost limitat. Dispozitivul (de intervenţie) a fost sporit: 200 de persoane şi peste 60 de autospeciale participă. Mă aştept la întăriri naţionale', a precizat în jurul orei 05:30 GMT un responsabil al pompierilor. Mai multe instituţii publice au fost închise, cum ar fi şcolile şi creşele din Rouen şi din 11 muncipalităţi învecinate', a precizat prefectura. De asemenea, azilurile pentru bătrâni fac obiectul unor măsuri suplimentare de securitate.

Un corespondent AFP prezent la locul dezastrului a transmis că se simte un miros înţepător în aer. Prefectura a cerut 'limitarea deplasărilor care nu sunt indispensabile', adăugând că transportul în comun va funcţiona.

Înfiinţată în 1954 pe malurile Senei, această fabrică produce şi comercializează aditivi folosiţi pentru îmbogăţirea uleiurilor, combustibililor sau vopselelor industriale. Aceasta este clasată la un 'nivel superior de risc' (conform directivei europene Seveso), ceea ce semnalează gradul său de periculozitate şi faptul că se bucură de o supraveghere specială. În ianuarie 2013, ea s-a aflat la originea unei scurgeri de gaz urât mirositor, care s-a extins până în regiunea pariziană şi la sud de Anglia. În 2014, societatea Lubrizol France a fost condamnată la o amendă de 4.000 de euro. Uzina din Rouen aparţine grupului chimic american Lubrizol Corporation, deţinut de Berkshire Hathaway, holdingul miliardarului şi celebrului investitor american Warren Buffett.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel