Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus care este timpul mediu de așteptare atunci când solicităm o ambulanță pentru o urgență.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat la DC NEWS în cât timp trebuie să vină o ambulanță în cazul unor urgențe, în funcție de gravitatea acestora.
"NPe partea urgențelor medicale, mai ales în orașele mari și în multe din zonele rurale deja pentru Codul Roșu ne încadrăm în ce prevede legea, adică 7-8 minute pentru echipele de prim-ajutor, bineînțeles, poate să fie plus sau minus un minut deoarece acest lucru depinde de trafic, depinde de situații. Mașinile cu medic sunt cu întârzieri mai mari, ele sunt prevăzute pentru 15 minute, în zonele rurale sunt cam 20 de minute.
În 75% din cazuri se depășește acest timp, dar se compensează în multe situații de elicopterele care intervin în zonele rurale, deci, oricum ne-am îmbunătățit mult timpii de reacție, dar încă mai este mult de lucrat pentru că dacă vedem cerințele actuale pentru timpul de reacție pe partea de urgențe medicale, mai ales persoane inconștiente, posibil stop cardiac, toate aceste aspecte, deja scade la 6 minute în foarte multe țări. Adică cerința este de 6 minute, 6 minute de când s-a sunat la telefon ca să dai șansa defibrilării rapide și recuperării unui stop cardiac.
Asta înseamnă, bineînțeles, echipaje mai multe. Asta înseamnă distribuire mai bună a echipajelor, înseamnă dispecerizare mai corectă a echipajelor. Acesta este motivul pentru care am introdus în unele orașe motocicletele, ca să ajungă mult mai rapid cu defibrilatorul. Acesta este motivul pentru care începem acum să montăm defibrilatoare semi-automate publice, deja în București avem peste 50 instalate.
Este un proiect realizat cu Fundația pentru SMURD care prevede instalarea a peste 370 de defibrilatoare în țară. Toate aceste aspecte sunt pentru a ajunge mai repede la bolnav, dar totuși, la nivelul orașelor mari deja timpii de reacție sunt rezonabili, sunt foarte ok din punctul de vedere al urgențelor de Cod Roșu pentru că vreau să se înțeleagă, noi trimitem la Codul Roșu unde trebuie să se ajungă în câteva minute, la Codul Galben se acceptă până la 15-20 de minute, la Codul Verde - acolo se poate aștepta. Un pacient atunci când sună i se poate părea că urgența lui e cea mai importantă din lume, în schimb pentru un dispecer urgența respectivă este clasificată în Cod Verde. Dacă se clasifică în Cod Verde înseamnă că nu vei avea ambulanță în 5 minute.
Deci dacă cineva exagerează în mod intenționat ca să vină ambulanța mai repede poate în primul rând să pună viața altui pacient în pericol și, sigur, pune viața altuia în pericol. În plus, dacă la dispecerat se știe că acea persoană exagerează, o dată, de două ori, după aia clar persoana respectivă nu va mai obține ambulanța așa de repede. Chiar dacă la un moment dat e posibil să aibă ceva real, ei cred că ea exagerează.
Sfatul nostru este să spui clar care este situația, să răspunzi întrebărilor dispecerului și să vezi că intenția este de a te ajuta fără discuție, dar la nivelul nevoilor pe care le ai în baza apelului tău. dacă sună unul și spune că are febră 38 și sună altul și spune că are accident rutier, normal că prioritatea este la accident și acolo trebuie să ajungi foarte rapid. Astea sunt modalitățile de triaj", a spus Raed Arafat, invitatul lui Alex Vlădescu la D'Economic News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu