Impozit pe clădiri. Riscul la care te expui în cazul în care nu reevaluezi locuința

Impozitul pe proprietatea imobiliară va avea  modificări esențiale din 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. Impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de destinația clădirii, respectiv rezidențială sau nerezidentială, și nu în funcție de deținatorul ei (persoană fizică sau persoană juridică), cum se întâmpla până în prezent.

Impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în categoriile:

- folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%;

- folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/ achiziţionate în ultimii 5 ani;

- folosirea clădirii în activităţi economice dar construcţia nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii;

Potrivit noului Cod fiscal baza impozabilă pentru construcţii creşte după cum urmează: valoarea metrului pătrat de construcţie în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creştere de 6,95% faţă de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015; creşterea indicelui de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 faţă de o valoare a indicelui aplicabilă în 2015 de 1,2 când procentul de actualizare era de 20%; autorităţile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.

Pentru clădirile rezidențiale, consiliile locale au decis  procentele privind majoarrea   noile impozite. Unele localități au păstrat aceleași impozite și pentru 2016, cunoscând faptul că acest an este și unul electoral,  iar majorarea impozitelor s-ar fi întors ca un bumerang împotriva edililor pregătiți să candideze pentru un nou mandat.

Trebuie remarcat faptul că la nivelul comunelor și a unor orașe plata impozitelor nu se pot efectua în primele zile ale  anului 2016. Aici, unitățile de calculatoare urmează să fie duse la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor pentru a li se implementa noile sisteme de calcul, fapt care durează câteva zile.

[citeste si]

Pentru construcţiile cu destinaţie economică, în foarte puţine cazuri primăriile au aplicat nivelul minim de impozitare, mergând către procentul maxim. În plus, în mai multe cazuri s-a aplicat şi o majorare din cea permisă autorităţilor locale, de 50%.

În cazul construcţiilor nereevaluate în ultimii 5 ani sau dobândite anterior unei perioade de 5 ani este impusă o cotă de impozitare de 2% din valoarea statistică a construcţiei, majorată faţă de anul curent prin creşterea valorii impozabile a unui metru pătrat de construcţie şi a modului de măsurare a exteriorului.

Astfel, creşterea pentru 2016 în cazul clădirilor nerezidentiale nereevaluate în ultimii 5 ani se situează la 2.493% în cazul tuturor celor 50 de localităţi. Pentru clădirile folosite în activităţi economice şi care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, majorarea impozitului variază de la 249,32% în cazul unor lcoalităţi precum Bucureşti, Iaşi, Craiova sau Braşov la 1.869,86% în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina.

Problema este alta în cazul acestor reevaluări. Numărul persoanelor autorizate  în reevaluare este foarte scăzut, iar termenul unui astfel de proces este de 15 martie, pentru a nu se aplica penalizări proprietarilor. Având în vedere acest aspect este posibil ca și costul unei evaluară să crească, iar reevaluarea unei locuințe nu se poate face fără cadastru, care și acesta poate dura circa o lună de zile, situație care nu a fost luată în calcul de guvern la redactarea normelor de aplicare a noului Cod fiscal.

Unele primării au trimis adrese proprietarilor care se află în situația de mai sus pentru a evita situații neplăcute când  vor trebui să-și achite impozitele aferente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel