Imnul ARD, un eșec de comunicare politică. Helciug a făcut mișto de ei

ard
ard

Imnul ARD, "Câştigăm cu inima", compus şi interpretat de Dan Helciug, a fost ascultat în premieră, luni, la lansarea candidaților ARD pentru Sectorul 3 . Evenimentul a avut loc la Teatrul Evreiesc, printre cei care şi-au prezentat mesajele s-au aflat Sulfina Barbu, Cristian Petrescu, Cristian Rădulescu, Mariana Lăcătuş.

Preşedintele interimar al organizaţiei PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a precizat că imnul  reprezintă un mesaj emoţional, sentimental, pe care Alianţa România Dreaptă îl transmite celor care o susţin. ”Apa trece, pietrele rămân” e un cântec care ține de istoria PDL, a spus Videanu, imnul lui Helciug e un mesaj proaspăt, adresat simpatizanților ARD.

Versurile, pe care Videanu n-a apucat să le învețe, sunt însă rime facile, iar melodia nu reușește să convingă, spun specialiștii în comunicare politică. Imnul PDL făcea trimitere la o melodie populară, la un fond cultural comun, ”Câștigăm cu inima” este un cântec pentru ședințele de partid, crede Antonie Momoc, expert în marketing politic. ” Tonul triumfalist poate să mobilizeze susținătorii fanatici și activiștii de partid, dar nu există un mesaj pentru oamenii obișnuiți, pentru alegători. Prin acest cântec ARD îi anunță că va triumfa/va câștiga. Bine, și care este promisiunea, care este beneficiul publicului? De ce aș vreau eu, alegător, să câștige ARD? Imnul nu dă un răspuns. E un mesaj auto-centrat, de tipul noi vom face, vom drege. Astfel, se accentuează distanțarea față de alegător, care i se reproșa și PDL, când erau la guvernare. Conceptul ”votează cu inima” face trimitere la sentimente, încearcă să stârnească emoții. Versurile explicitează mesajul, dar nu reușesc să ajungă la public”.

Versuri pentru infantili, puși pe bătaie

Psihologul Hanibal Dumitrașcu consideră că versurile sunt adresate unui public infantil, pus pe bătaie. ”E un cântec adresat mai degrabă puștanilor, puși pe hârjoană bătăioasă, decât adulților, crede Dumitrașcu. Un îndemn la confruntare, care conține multă ostilitate...parcă e imnul Sculați voi oropsiți ai sorții, dar nu în cheie profundă, ca originalul, ci într-o notă infantilă, de ceartă în curtea școlii. Cine le-a conceput este animat de ostilitate. Sau, poate și-a bătut joc de ei, i-a luat la mișto, oricum, i-a făcut de râs. Pe de altă parte, acceptând așa ceva, ARD dă dovadă de egocentrism, nu acceptă criticile, așa cum făcea și la guvernare. Se comportă ca un copil care nu înțelege de ce e pedepsit”.

Într-una dintre strofele imnului se atacă adversarii politici: "Nu putem să-i lăsăm / Trebuie să-i înfruntăm / Inima este cea care/Pune totul în mişcare". Tonul este unul belicos : ”Intrăm în bătălie/Nu ne dăm înapoi/Luptăm până la capăt/Căci așa suntem noi”, iar discursul, triumfalist :”Câştigăm cu inima / Vom lupta / Vom triumfa”.

Ascultă aici imnul ARD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel