Urmărește emisiunea live


IMM INVEST și AGRO INVEST, ediția 2022. În prima lună de la lansarea programelor s-au dat garanții în valoare de peste 1 miliard de lei

IMM INVEST și AGRO IMM INVEST, ediția 2022. În prima lună de la lansarea programelor s-au dat garanții în valoare de peste 1 miliard de lei / Foto: Pixabay
IMM INVEST și AGRO IMM INVEST, ediția 2022. În prima lună de la lansarea programelor s-au dat garanții în valoare de peste 1 miliard de lei / Foto: Pixabay

În prima lună de la lansarea programelor guvernamentale IMM INVEST și AGRO IMM INVEST ediția 2022, s-au acordat garanții în valoare de peste 1 miliard de lei.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMMSA-IFN) anunță că în prima ună de la lansarea programelor guvernamentale IMM INVEST și AGRO IMM INVEST ediția 2022, s-au acordat 2.016 garanții, în valoare de peste 1 miliard de lei.

"De la operaționalizarea Programului IMM INVEST ROMÂNIA și a subprogramului AGROINVEST, prin adoptarea de către Guvernul României a HG nr. 206/14.02.2022, folosirea instrumentelor financiare de tipul garanțiilor de stat aferente Programelor IMM Invest si AgroIMM Invest, se dovedesc a fi cele mai de succes măsuri de susținere a mediului antreprenorial înperioade de criza. FNGCIMM a aprobat un număr de 2.016 garanții, în valoare de 1.011.112.670 lei, ce au susținut credite acordate de cele 20 de instituții financiare partenere, în valoare de1.219.051.695 lei, în doar o lună de la relansarea programului.", transmite FNGCIMMSA-IFN, într-un comunicat de presă.

Adrian Câciu: IMM INVEST reprezintă cel mai eficient program guvernamental

“IMM INVEST reprezintă cel mai eficient program guvernamental care atestă că intervențiaguvernului în economie este benefică și necesară, iar prin astfel de instrumente se asigură IMM-urilor accesul rapid la finanțare, fiind un program extrem de util pentru companiile din toatedomeniile de activitate. Facilitățile de garantare și subvenționarea costurilor finanțării, reprezintăargumente puternice pentru a apela la un credit prin acest program guvernamental. Monitorizareaconstantă a Programelor guvernamentale de garantare, pe care o facem pentru a ne asigura decalibrarea corectă a măsurilor pe care le implementăm, ne indică acest lucru și ne arată că există ocerere consistentă pentru finanțările cu garanții de stat.”, a declarat Adrian Câciu, ministru, Ministerul Finanțelor.

În ce domenii au fost înregistrate cele mai multe garanții

"Programul IMM INVEST ROMÂNIA rămâne în continuare cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. Un număr de 1.649 garanții au fost înregistrate într-o singură lună, pentru a se asigura finanțarea rapidă a unor domenii vitale ale economiei românești, valoarea totală a creditelor pentru capital de lucru sau pentru investiții, fiind în valoarede 996.709.354 lei. Cele mai multe garanții au fost accesate de către antreprenorii din domeniul transporturilor rutierede mărfuri, Cod CAEN 4941, urmate de cei din construcții, Cod CAEN 4120, IMM-urile dinsectoarele Comerț cu ridicata al materialului lemnos, a materialelor de constructie și aechipamentelor sanitare, cod CAEN 4673, Comerțul cu amănuntul – Cod CAEN 4711 și Comerțul cu autoturisme și autovehicule – Cod CAEN 4511.

Subprogramul AGRO IMM INVEST, a înregistrat un număr de 322 de garanții, în valoare de 182.440.034 lei, cele mai multe solicitări venind din sectorul primar al Cultivării cerealelor, Cod CAEN 0111, urmat de procesare, respectiv Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor - Cod CAEN 1051, Activități în ferme mixte - Cod CAEN 0150, Creșterea păsărilor - Cod CAEN 0147și Fabricarea produselor din carne – Cod CAEN 1013." arată sursa citată. 

7,5 miliarde de lei, alocați în 2022

"Pentru anul 2022, plafonul total alocat FNGCIMM este în valoare de 7,5 miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei este alocat programului AGRO IMM INVEST. Perioada până la care se pot face înscrieri este 30 Iunie 2022.

În anul 2020 IMM INVEST ROMANIA a fost accesat de peste 25.000 de companii românești,care au accesat credite de circa 15 miliarde lei, iar în anul 2021 au fost acordate alte 17.000 decredite garantate, în valoare de peste 12,8 miliarde lei.

Subprogramul AGRO IMM Invest, lansat în anul 2021 este primul program guvernamental adaptat nevoilor specifice IMM-urilor dinsectorul agricol, pescuit, acvacultură și din sectorul alimentar. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul AGRO Invest au fost acordate 2.500 de credite/garanții solicitate deIMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depășind 2,1 miliardelei, cu o valoare a finanțării de peste 2,6 miliarde lei.

IMM-urile care nu sunt eligilibile în programele IMM INVEST și AGRO INVEST, pot accesagaranții din surse proprii FNGCIMM, care se acordă atât pentru credite de investiții, cât și pentru credite pentru capital de lucru, valoarea maximă a garanției, în funcție de finanțator poate fi între 1,6 mil. lei și 2,4 mil. lei. Perioada maximă de garantare este de 36 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioade consecutive de 36 luni în cazul creditelor pentru capital de lucru." conchide comunicatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel