Iliescu îi dă lecții de democrație lui Băsescu: Democrația nu e SRL

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, i-a dat, marți, o lecție de democrație actualului șef al statului, Traian Băsescu.

În discursul rostit în Parlament cu ocazia aniversării a 150 de ani de existență a Senatului, Ion Iliescu a transmis că "democrația nu este un SRL", făcând aluzie la demersul lui Traian Băsescu, de a transforma Parlamentul într-unul bicameral și de a reduce numărul parlamentarilor, pentru a se face economii la buget.

"(...) După Revoluția din decembrie 1989 și alegerile din mai 1990, s-au restaurat Senatul și rolul său ca instituție fundamentală a democrației parlamentare. S-a revenit la un sistem bicameral, prin prevederile Noii Constituții, elaborată după decembrie 1989, și adoptată prin referendum în decembrie 1991. S-a realizat atunci o amplă conlucrare a tuturor reprezentanților forțelor politice, a liderilor politici care au cunoscut sistemul bicameral interbelic, consultări cu reputați specialiști în drept constituțional din Europa. S-a ajuns prin consens la un sistem care s-a consolidat în timp, răspunzând nevoilor actuale și de viitor ale României. 

Am învățat multe în acești ani care au trecut de la adoptarea Constituției din 1991, inclusiv despre rolul și locul Senatului. Aceste învățăminte s-au materializat în diferențierea atribuțiilor Senatului. Un astfel de sistem instituțional se construiește în timp, prin învățare și evoluare continuă. Rațional și corect este ca la 10-15 ani să putem face o revizuire a Constituției, prin care să introducem corecțiile necesare, fără a schimba lucrurile fundamentale, cum sunt cele care privesc sistemul bicameral. 

M-am opus și mă opun intenției unora din clasa politică și din societatea civilă de a desființa Senatul, sub pretextul eficientizării sistemului. Democrația nu este o societate pe acțiuni. Nu o poți analiza, așa cum faci cu un SRL. Beneficiile ei sunt altele. Țin de exercițiul drepturilor și libertăților cetățenești, de suveranitatea poporului. 

A spune că desființăm Senatul și că reducem numărul de aleși, din motive de economii bugetare, este cea mai bună dovadă de refuz a democrației", a transmis Ion Iliescu, în discursul susținut în Senat.

Vezi și: Iliescu îi dă o palmă lui Băsescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel