Iliescu: E de neînțeles această orbire. La ce se referă

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, în contextul vizitei premierului chinez Li Keqiang la București cu ocazia celui de-al treilea Forum economic China-Europa Centrală şi de Est, consideră că presa din țară este "obsedată" de dezvoltarea relațiilor cu China, fiind de neînțeles cum unii "privesc cu suspiciune" acest subiect. "E obtuzitate în gândire", a apreciat fostul președinte.

"Sunteți obsedat! Nimeni nu-și pune în acest fel problemele. SUA promovează de ani de zile relații deschise cu China, tot Occidentul la fel și voi vă faceți probleme. E obtuzitate în gândire", a spus Iliescu întrebat de Ziare.com ce părere are despre dezvoltarea relațiilor cu China.

În continuare, Ion Iliescu a arătat de ce trebuie promovate dezvoltarea relațiilor cu statul asiatic: "E a doua putere mondială, are economia în expansiune, cum să nu promovezi relații cu ea. Promovăm relații cu China și înainte, când era încă o țară săracă și era bine, că e cea mai populată țară a lumii. E de neînțeles această orbire a unora, care privesc cu suspiciune", a mai spus fostul șef de stat, care a amintit că premierul Li Keqiang nu este singurul lider chinez care a vizitat România.

"Ia uitați-vă în 2004, nu a fost președintele Chinei, Hu Jintao, în vizită în România. N-a fost Li Peng, premierul chinez, fostul meu coleg de facultate în vizită în România? Eu n-am făcut vizite în China în perioada de până în '96 și după 2000? China de astăzi nu mai e China de acum 20 de ani, a devenit o mare putere economică și acum toți se străduiesc să stabilească relații cu China, să folosească potențialul de care dispune China. E firesc, e normal, e la mintea cocoșului", a precizat Ion Iliescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel