Iliescu, despre ancheta procurorilor, cu Biblia: Dovedește primitivismul acestor oameni

Fostul președinte al României Ion Iliescu se declară ”stupefiat” de maniera ”primitivă” în care procurorii anchetează oamenii care au votat la referendumul pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu, considerând că Parlamentul ar trebui să tragă la răspundere ”pe cei care încalcă regulile elementare ale democrației și ale statului de drept”.

“Sunt stupefiat. Asemenea derapaje de la democrație și de la respectarea cetățenilor. Revoluția din decembrie a însemnat în primul rând libertate și respectarea demnității cetățeanului înainte de toate. Instituțiile statului trebuie să slujească cetățeanul și în Constituție se afirmă expres acest lucru, inclusiv locul și rolul procuraturii, să apere cetățeanul și drepturile, nu să încalce norme elementare și un drept elementar al omului. Dreptul de vot devine obiect de cercetare a procurorilor. E ceva de neînchipuit”, a declarat, miercuri într-o intervenție telefonică la Antena3, președintele de onoare al PSD, citează NewsIn.

Ion Iliescu afirmă că Parlamentul, ”instituție supremă a democrației”, trebuie să intervină ”energic”, pentru a stopa acțiunile Parchetului General, care v. El a a avea drept efect creșterea absenteismului la următoarele scrutinuri.

“Este o chestiune inacceptabilă. Este o răspundere a procuraturii care își permite acțiuni și Parlamentul trebuie neapărat să cheme la ordine conducerea procuraturii, să respecte regulile jocului, regulile democrației și Constituția. Să răspundă cei care își permit să calce în picioare Constituția țării. Vă dați seamă ce înseamnă o asemenea acțiune? Și oamenii au dreptate. E dreptul elementar al omului să voteze și trebuie să îl ia cineva la întrebări ce și cum votează. Cum își permit așa ceva? Este o presiune periculoasă, pentru asta pentru oamenii simpli care nu vor să aibă de a face și să își creeze complicații, o să refuze să se mai prezinte la vot, o să crească absenteismul, avem alegerile parlamentare la finele anului. Este grav ceea ce își permite procuratura, de aceea cred că nu trebuie admis așa ceva și Parlamentul – ca instituția supremă a democrației – să intervină prompt, energic, să curme asemenea chestiuni și să tragă la răspundere pe cei care încalcă regulile elementare ale democrației și ale statului de drept”, a mai explicat fostul șef de stat.

Întrebat cum vede demersul procurorilor de a-i pune pe cei anchetați să jure cu mâna pe Biblie, Iliescu a răspunsi. “Este un exces de zel și care dovedește primitivismul acestor oameni. La ce se pretează. Este ceva inacceptabil”, a adăugat fostul președinte al social-democraților, atrăgând atenția asupra ”tăcerii” occidentalilor când vine vorba de presiunile exercitate de președintele suspendat Traian Băsescu.

“ Eu nu cred că nicăieri în lumea democratică nu se întâmplă așa ceva. Închipuiți-vă în Franța, în Germania să intre procurorii peste cetățeni, să îi întrebe cum votează, dar unde se întâmplă așa ceva. Și-au permis niște lideri occidentali să facă niște observații că am face presiuni asupra Curții Constituționale. Nu au fost asemenea presiuni. Presiuni au fost din partea domnului Băsescu, despre asta nu vorbesc. Iar acum când sunt asemenea cazuri flagrante nu se mai aude o voce din partea acestor colaboratori de-ai noștri, acestor prieteni de-ai noștri”, a punctat Ion Iliescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel