Iliescu: Am avut o înțelegere cu Putin

[] []

03 mai 2014 / 15:39
Salveaza PDF Comentarii
ion iliescu
Descriere foto: ion iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu spune că România nu va fi victima agresiunii militare a Rusiei, apreciind că Moscova nu va îndrăzni să penetereze teritoriul unui stat membru NATO.

Primul președinte al României după căderea comunismului a analizat, pentru adevarul.ro, considerentele istorice care au condus la criza din Ucraina. 

"Evoluţia situaţiei din Rusia, destrămarea ca atare a statului rus, a generat procese interne ce au condus şi la o stare negativă a situaţiei economico-sociale din ţară. Şi toată această răbufnire a ruşilor în legătură cu Ucraina se datorează acestei stări de spirit. Acolo e o afacere internă, vorbim de fosta URSS, Ucraina a fost prima structură a statului rus şi ei se folosesc de aceste precedente istorice. Sigur, e o evoluţie negativă care pentru noi e îngrijorătoare întrucât se află în vecinătate", a declarat Ion Iliescu.

Fostul președinte nu crede în posibilitatea izbucnirii unui conflict militar între Rusia și NATO.

"Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie", a spus Iliescu.

Fostul preşedinte crede că România nu trebuie să se simtă ameninţată în niciun fel de către Rusia.

"Totuşi, noi am avut o anumită înţelegere chiar cu Putin în legătură cu normalizarea relaţiilor dintre ţările noastre. Nu-şi pot permite să treacă dincolo de nişte limite. Ei păstrează anumite reticenţe în legătură cu Moldova şi cu Transnistria, dar nu-şi pot permite mai mult. Iar ancorarea noastră în alianţa militară NATO şi alianţa politică europeană ne asigură securitate şi stabilitate", a conchis Ion Iliescu.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24