Ilie Șerbănescu, la "Subiectiv", despre începerea explorării gazelor de șist

serbanescu
serbanescu

Locuitori ai localităților Siliștea și Pungești au protestat, marți, pentru a doua zi consecutiv, împotriva explorării gazelor de șist din zona Vasluiului, în timp ce compania Chevron se pregătește să amplaseze prima sondă de explorare în zonă. Fostul ministru al Reformei, Ilie Șerbănescu, a declarat, marți seara, la emisiunea "Subiectiv", moderată de Răzvan Dumitrescu și difuzată de Antena 3, că în cazul controversatului proiect al gazelor de șist "s-a trecut direct la fapte".

"Cazul Roșia Montană este în Parlament. Iar ăsta este în câmp. În parlament o să se mai discute despre Roșia Montană, cu ăsta s-a trecut direct la fapte", a declarat analistul economic.

El a atras atenția că, potrivit prevederilor contractuale, nu poate exista acord de mediu doar pentru explorare, pentru că acesteia îi urmează obligatoriu dezvoltarea și ulterior exploatarea.

"Dincolo (Roșia Montană - n.r) e în Parlament... nu e contradicție dar e o diferență de tratament", a adăugat el.

 Ministrul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Maria Grapini, prezentă în emisiunea "Subiectiv", a intervenit pentru a preciza că pentru explorare există trei avize.

"Eu vă spun doar că m-am documentat și se spune asa: Ministerul Mediului a acordat trei avize de evaluare impact de mediu pentru explorare în Bârlad, județul Vaslui", a spus ministrul.

Conform antena3.ro, prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

 Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel