Ilie Sârbu: Nu vom sta în poziția ghiocelului în faţa preşedintelui!

ilie_sarbu
ilie_sarbu

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, marți, la RFI, că a trecut vremea când toți stăteau în poziția ghiocelului în fața președintelui, iar România trebuie să intre în normalitate, privind reprezentarea statului la Bruxelles, la Consiliul European.

Social-democratul a afirmat, marți, că a existat o permanentă "confuzie" în privinţa reprezentării României la Bruxelles. ”În permanenţă a fost o confuzie. Şi pe vremea premierului Tăriceanu. Cât a fost premier Emil Boc, n-a fost cazul, el, săracul, n-avea nici un drept de a face vreo poziţie distinctă faţă de preşedinte! E timpul ca şi România să intre în normalitate", a declarat Ilie Sârbu.

Acesta a afirmat că premierul trebuie să reprezinte România la Consiliul European, întrucât Constituția "precizează clar ce rol are preşedintele, care e rolul Parlamentului, care e rolul primului-ministru şi dacă le-am trata aşa cum ar trebui, n-am ajunge la genul ăsta de discuţii, care nu ne fac bine".

La întrebarea privind ce atribuții îi mai revin președintelui, dacă România ar fi reprezentată la Bruxelles de premier, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a răspuns: "Preşedintele are suficiente atribuţii, dacă vrea să le exercite. Tot în Constituţie, la articolul 91 se spune că preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern. Vedeţi, nici astea nu le încheie aşa, că administraţia prezidenţială face lucrul ăsta şi preşedintele semnează... Şi le supune ratificării - deci numai Parlamentul ratifică - ratificării Parlamentului într-un termen rezonabil (...)".

Despre mult mediatizata întâlnire a președintelui României și a ministrului de Externe cu reprezentanții comunității de români din SUA, Ilie Sârbu  nu a avut cuvinte de laudă la adresa atitudinii lui Traian Băsescu în timpul discursului susținut de Andrei Marga. "Are suficiente atribuţii, el (președintele Traian Băsescu - n.r.) mai e şi arbitru între puterile statului, dar astea ar trebui să le exercite în limita prevăzută de Constituţie, nu la discreţie. Când vrea dânsul, dă mâna cu un ministru, dacă nu vrea, nu dă. Dacă vrea, îl ascultă când ţine o cuvântare într-o anumită împrejurare, dacă nu, face poze, râde şi îl ironizează... Nu cred că modul ăsta de lucru poate continua la infinit! A continuat când nimeni nu avea nici un fel de opinie, toţi erau obedienţi, stăteau în poziţia ghiocelului, dar nu mai merge lucrul ăsta!", a explicat senatorul PSD.

Premierul Victor Ponta a solicitat Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European, precum și pe cel pe care îl consideră îndreptăţit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel