Ikea operează din paradisul fiscal din Liechtenstein

ikea
ikea

Ingvar Kamprad, fundatorul companiei Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd (IKEA), a recunoscut că firma sa, ce a luat naștere în Suedia, este gestionată printr-o societate care operează din paradisul fiscal din Liechtenstein. Puțin înainte ca televizunea suedeză să emită un reportaj pe acest subiect, omul de afaceri a recunoscut existența fundației Interogo, deși a negat că se folosește de aceata pentru a nu plăti impozit.

Fondurile transferate către Liechtenstein ar ajunge, conform televiziunii suedeze, la 100.000 de milioane de coroane, adică aproximativ 11.300 de milioane de euro. În plus, Kamprad, unul dintre oamenii cei mai bogați din lume, trăiește în Lausanne, alt paradis fiscal din Elveția. Reportajul explică cum magazinele pe care multinaționala le deține în 26 de țări sunt gestionate de către Inka Holdings, dar, de fapt, proprietarul drepturilor de autor pentru fiecare produs vândut de Ikea este Interogo, creată acum două decade, cu filiala în Luxemburg. Astfel, se redirecționează 3% din vânzări către paradisuri fiscale.

Afaceristul Kamprad, de 84 de ani, a creat Ikea când avea 17 ani, în 1943. Capitalul inițial era constituit din banii pe care i-a dat tatăl său ca premiu pentru finalizarea studiilor.

Ikea și-a publicat în 2010 pentru prima dată rezultatele financiare, din care rezultă că în anul fiscal 2009 a câștigat 2.500 de milioane de euro, cu 11,3% mai mult decât anul precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel