Igor Dodon candidează la alegerile parlamentare pe listele Partidului Socialist

Igor Dodon
Igor Dodon

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a confirmat în weekend că va participa la alegerile parlamentare preconizate pentru 24 februarie pe listele Partidului Socialiştilor (de stânga, prorus), chiar dacă anterior şeful legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, declarase că Dodon în calitate de preşedinte al republicii nu are acest drept, relatează luni Radio Chişinău.

Dodon a confirmat pentru un post de televiziune local că este pregătit să meargă pe listele socialiştilor la alegeri pentru a-i ajuta să obţină un rezultat mai bun. 'Consider că legislaţia îmi permite, o voi face pentru a ajuta partidul sa obţină majoritatea parlamentară', a declarat Igor Dodon, care încă de la începutul mandatului s-a poziţionat ca preşedinte doar al electoratului Partidului Socialist, nu al întregii populaţii a Republicii Moldova. 

Igor Dodon, care participă şi la reuniunile politice ale Partidului Socialist, a anunţat la începutul lunii septembrie că ar putea candida la alegerile parlamentare pe listele acestuia. Preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat însă că acest lucru ar reprezenta o încălcare a legislaţiei în vigoare şi că nu i se va permite să candideze. 

Lider al Partidului Socialist până în noiembrie 2016

Dodon a fost liderul Partidului Socialist până în noiembrie 2016, când a fost ales preşedinte al Republicii Moldova. Ulterior, el a fost nevoit să renunţe la această funcţie, deoarece legislaţia îi interzice să fie membru de partid. Igor Dodon este considerat însă 'lider informal' al formaţiunii socialiştilor, care îl sprijină deschis şi se pronunţă pentru extinderea atribuţiilor şefului statului şi transformarea Republicii Moldova în stat prezidenţial. 

Numeroşi experţi moldoveni consideră că, prin comportamentul său, Igor Dodon încalcă spiritul principiilor democratice şi constituţionale, favorizând deschis un partid politic. Igor Dodon a fost suspendat de patru ori temporar din funcţie pentru refuzul de a promulga anumite legi sau semna decrete, iar la ultima şedinţă a parlamentului, Andrian Candu, a avertizat că legislativul l-ar putea chiar destitui din funcţie pentru încălcarea legislaţiei în vigoare, notează Radio Chişinău. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel