Urmărește emisiunea live


ÎCCJ a amânat verdictul în dosarul Zambaccian: Năstase află după Anul Nou dacă intră din nou la închisoare

nastase dana
nastase dana

Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis, joi, după ultimul termen de judecată a dosarului Zambaccian, că sentința finală în această speță va fi dată pe 6 ianuarie.

Instanța a rămas în pronunțare în jurul orei 17:30, după ce avocații apărării și cei ai acuzării, dar și inculpații, și-au ținut pledoariile finale. Curtea Supremă nu a precizat la acea oră dacă va da tot astăzi un verdict în privința recursurilor față de pedepsele cu suspendare primite anterior de Dana și Adrian Năstase.

Curtea Supremă a judecat, joi, ultimul termen al recursului inițiat de acuzare în dosarul Zambaccian. Completul de cinci judecători a început luni, 3 iunie, judecarea recursului. Anchetatorii îl acuză pe Năstase că a primit o mită de 630.000 de euro pentru a o menține pe Irina Jianu în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Totodată, Năstase este acuzat că a primit foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Procurorii spun că Dana și Adrian Năstase, din banii primiți de la Irina Jianu, au cumpărat bunuri din China, acuzațiile fiind realizate de către Ioan Păun. Acesta din urmă ar fi primit în schimbul serviciilor sale asigurarea că va fi menținut în funcția de consul, mai arată procurorii.

Pe 30 martie, Adrian Năstase a fost achitat în acest dosar pentru luare de mită, dar condamnat la 3 ani cu suspendare pentru șantaj. Soția sa, Dana a fost achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj, dar a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ”participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”. Acuzarea a făcut recurs la aceste decizicii.

Năstase: Am fost hărțuit politic 9 ani

Fostul Adrian Năstase a declarat, la ieșirea din sediul ÎCCJ, că nu va mai recurge la un gest extrem dacă va fi condamnat, dar că s-a pregătit psihic pentru o achitare. El consideră că acuzarea a avut o argumentație ”firavă”.

Fostul lider al PSD a sugerat că este o victimă a regimului Băsescu, instalat după alegerile prezidențiale din 2004. ”Pedeapsa asta de 9 ani de hărțuire vine ca urmare a faptului că poate ar fi trebuit să nu intru în politică, ci într-o zonă birocratic-administrativă”, a spus Năstase.

Întrebat cine este responsabil pentru problemele cu justiția pe care la are, Năstase a răspuns că ”după alegeri s-a instaurat un nou regim politic. Acel regim politic s-a hotărât să facă un război cu trecutul și cu inamicii politici”.

”Deja lucrurile acestea, presiunile acestea au trecut de la un etaj la altul, au trecut de la o etapă la alta şi probabil că acum, numai dacă s-ar da o sentinţă de, ştiu eu, pedeapsă cu spânzurarea, poate că m-ar şoca”, a spus Adrian Năstase, la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ce au spus Dana și Adrian Năstase, în fața judecătorilor Dana Năstase a primit 3 ani cu suspendare pe 30 martie. Dacă instanța ar menține această decizie, soția fostului premier nu ar intra la închisoare pentru că este la prima abatere. Ea a pledat în lacrimi în fața instanței: ”Opt ani de zile am citit în acest dosar. Am citit Codul Penal - este o cărticică. În această cărticică, se spune că procurorul trebuie să adune şi probe pro. Nu am văzut nicio probă pro. Eu nu i-am dat mită lui Păun. Singurii bani pe care i-am dat au fost 35.000 de dolari pentru medicamente. Bunurile din China le-am adus singură. Restul bunurilor din China le-am luat din ţară. Nu am ajutat pe nimeni la instigarea unor fapte. Sper să daţi o hotărâre dreaptă”, a spus Dana Năstase. Adrian Năstase: ”Se împlinesc 24 de ani de când sunt om politic. De 9 ani sunt mai mereu pe holurile tribunalelor. Dosarele mele au coperţi politice, hârtia lor este politică, agrafele sunt politice. Opinia publică mă vrea condamnat, dar nu a citit o filă din dosar. Mă vor condamnat pentru că ei votează cu altcineva. Mă vor condamnat implicit. Mă întreb dacă sub presiunea modificărilor Codului Penal, unei legi exagerate a graţierii, a unor declaraţii ale unor parlamentari care se tem că nu voi ajunge din nou la Jilava să judecaţi pe probe. Nu voi spune ce lucruri bune am făcut, probabil am făcut şi lucruri rele. De opt, nouă ani sunt hărţuit cu lucruri care nu au susţinere. Pentru DNA acest dosar are o miză imensă. Doamna procuror nu a răspuns argumentelor avocaţilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel