Ialomițianu îl acuză pe Ponta de austeritate mascată

Deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, îi cere premierului Victor Ponta să renunțe la "politica de austeritate" și susține că în ultimele nouă luni șeful Executivului a tăiat masiv investiții, a avut o colectare slabă și o absorbție dezastruoasă a fondurilor europene.

"Victor Ponta raportează un fals succes, spunând că a realizat excedent bugetar pe primele nouă luni din anul 2014, ascunzându-le însă românilor că acest lucru a fost realizat printr-o politică severă de austeritate şi nu printr-o îmbunătăţire a colectării veniturilor bugetare. Premierul Ponta a tăiat investiţii de 14 miliarde lei în primele nouă luni din 2014, sacrificând câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul privat. Conform execuţiei bugetare pe primele nouă luni, investiţiile publice au fost de 16 de miliarde lei faţă de 30 miliarde lei cât era prevăzut pentru această perioadă în bugetul pentru anul 2014. Situaţia investiţiilor publice pe primele nouă luni din 2014 este şi mai dramatică, deoarece acestea sunt mai mici cu 4 miliarde lei faţă de perioada similară din anul precedent. Consecinţele sunt dezastruoase: şantierele unde se demarase în 2010-2011 construcţia de autostrăzi s-au umplut de rugină, constructorii îşi închid firmele, iar muncitorii sunt trimişi acasă", transmite Gheorhe Ialomițianu într-un comunicat de presă.

Ce trebuie să știi pentru a nu fi ÎNȘELAT de VINEREA NEAGRĂ

Democrat-liberalul susțin că Ponta minte când vorbește despre o bună colectarea a încasărilor bugetare în ultimele nouă luni.

"Realitatea este că încasările bugetare pe această perioadă sunt mai mici cu 8 miliarde lei faţă de prevederile bugetare. Ritmul încasărilor bugetare pe primele nouă luni din 2014 este de 5,5% faţă de prevederile bugetare de 8,5%. Este clar că Victor Ponta va înregistra în 2014 acelaşi eşec ca şi în 2013 şi anume încasări bugetare sub 32%, exact ca în anul 2009 când România era în plină criză financiară. Cea mai slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează la TVA unde ritmul de încasare este de 0,8%, faţă de 11% cât era prevăzut în bugetul pe 2014. Cauzele proastei colectări a TVA în această perioadă sunt: reducerea dramatică a puterii de cumpărare a românilor şi creşterea evaziunii fiscale sub guvernarea Victor Ponta.", arată Ialomițianu.

Alte trei acuzații a lui Ialomițianu:

• "O slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează la sume primite de la Uniunea Europeană şi anume 36,9% din prevederile bugetare ale acestui an. Situaţia atragerii acestor sume nu se va îmbunătăţi nici în trimestrul 4, deoarece Victor Ponta a tăiat la ultima rectificare bugetară din acest an aproximativ 4 miliarde lei, sume ce reprezentau cofinanţarea pentru atragerea de fonduri europene. Slaba atragere de fonduri europene se datorează lipsei de proiecte promovate sub guvernarea lui Victor Ponta.

• În 2 ani şi jumătate de când a preluat guvernarea, Victor Ponta nu a demarat nici un proiect, dar absolut nici un proiect, de care să-şi lege numele, deşi a avut la îndemână atât bani gratuiţi de la Uniunea Europeană, dar şi bani de la bugetul de stat, colectaţi prin noi taxe, cum ar fi acciza la benzină destinată, chipurile, construcției de autostrăzi. Este uşor de anticipat faptul că Victor Ponta nu va construi nimic pentru români nici dacă ar mai guverna 10 ani, pentru că este vădit incompetent, nefiind capabil nici măcar să finalizeze proiectele demarate în anii 2010-2011.

• Şi mai grav este faptul că, sub guvernarea lui Victor Ponta, decalajele dintre România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene s-au adâncit şi mai mult, ducându-i pe români în topul celor mai prost plătiţi angajaţi din UE, cu pensionarii cei mai săraci şi cu unul dintre cele mai împovărătoare sisteme de taxe şi impozite, care afectează cea mai mare parte a veniturilor unei familii.

În guvernarea Ponta, românii nu mai consumă! Românii doar plătesc taxe!

Dacă ar fi cinstit, Victor Ponta ar schimba de urgenţă sloganul de campanie scris pe sutele miile de afişe şi ar scrie: „Mândri că românii sunt săracii Europei!” sau „Mândri că v-am băgat în recesiune!”. Îi cerem din nou lui Victor Ponta să renunţe la politica absurdă de austeritate, deoarece îi condamnă pe români la sărăcie pe termen lung, prin pierderea locurilor de muncă şi scăderea puterii de cumpărare", mai spune Gheorghe Ialomițianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel