I-au dat ţara înapoi: CCR a invalidat referendumul. Scor final: 6-3

Curtea Constituţională a luat decizia de a invalida referendumul din 29 iulie. În urma acestei decizii Traian Băsescu redevine preşedinte cu drepturi depline şi va reveni la Cotroceni. Decizia CCR a fost luată cu scorul de 6 la 3 pentru invalidare.Din sursele noastre, se pare că judecătoarea Aspazia Cojocaru, numită de PSD, a votat în favoarea lui Traian Băsescu. Judecătorul numit de UDMR, Valentin Zoltan Puskas, care mai votase uneori împotriva legilor PDL, a tranșat disputa, susținând întoarcerea președintelui suspendat la Cotroceni. Decizia survine după ce Victor Orban i-a făcut campanie lui Băsescu, dar și după o vizită controversată în secuime, efectuată de Traian Băsescu înaintrea votului de azi.

Decizia CCR va fi redactată şi citită miercuri în plenul Curţii Constituţionale. Ulterior aceasta va fi adusă la cunoştinţa Parlamentului, care trebuie "să decidă calea de urmat". Ulterior decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu va reveni la Cotroceni.

Parlamentul urmează să se reunească pe 3 septembrie, dar este probabil ca PDL să facă presiuni pentru o ședință extraordinară. Cel mai devreme, aceasta ar fi organizată în cursul zilei de luni, 27 august.

La referendumul din 29 iulie şapte milioane şi jumătate de români au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat. Prezenţa la vot a fost 46,2%, dar pentru validare era nevoie de 50 plus 1%.

Judecătorii au anunţat că vor ţine cont şi de noile cifre primite chiar ieri de la Guvern. În urma consultării acestor date, judecătorii CCR au decis să invalideze referendumul.

Iată comunicatul Curţii Constituţionale:

Prezentăm integral comunicatul dat publicităţii de Curtea Constituţională: "În ziua de 21 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât : «1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată. 2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”. 3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. 4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George - Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României. 5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României. Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.» Dezbaterea a avut loc la data de 21 august 2012 şi la aceasta au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecători." Potrivit legii, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună, după care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.      

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0