HoReCa, LOVITĂ în plin. Peste 100.000 de locuri de muncă pierdute din cauza restricţiilor

Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism, a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia gravă în care se află sectorul HoReCa. 

"Ne-am pus şi noi această întrebare (a numărului locurilor de muncă pierdute în HoReCa de la debutul restricţiilor, n.r.), am cerut acum o săptămână la Guvern această statistică şi nu am primit-o. De asta mă abţin să vă dau cifre, ceea ce pot să spun însă este că din aşteptările noastre cifrele sunt considerabile. Plus că s-a terminat şi sezonul, erau multe hoteluri sezoniere care-şi prelungeau activitatea peste iarnă şi nu mai fac acest lucru acum. Deci mi-e teamă că din cei aproape 200.000 de oameni pe care îi avem angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, de evenimente şi altele, eu cred că în contextul măsurilor actuale şi a ajutorului actual, aşa cum industria a scăzut cu 65%, cel puţin aşa va scădea şi numărul de angajaţi", a declarat Dragoş Anastasiu.

100.000 de locuri de muncă pierdute 

"Dacă o industrie scade într-un an de zile cu să zicem 65%, la hoteluri chiar cu mai mult, la restaurante ceva mai puţin, atunci din ce să plăteşti oamenii? Nu ştiu din ce. Măsurile care au venit - şomajul tehnic, sprijinul de 41,5%, acestea au ajutat pentru menţinerea locurilor de muncă, dar acum? Când şi-a pierdut lumea speranţa? Când până în aprilie anul viitor este pierdere de speranţă totală? Sunt şase luni! Ce faci? Mi-e teamă că vom vedea... vom fi şi văzut în ultimele două săptămâni o accelerare a şomajului. Acestea sunt deducţii logice. Din păcate suntem în ţara în care nu ne bazăm pe cifre care vin rapid, ele vin târziu", a mai spus Anastasiu. 

Şi preşedintele FIHR, Călin Ilie, a avertizat că numărul locurilor de muncă pierdute din cauza restricţiilor este uriaş. 

"Nu avem cifre exacte, din păcate am făcut o solicitare la Ministerul Muncii dar nu ni s-a răspuns încă. Eu mă bazez pe un chestionar pe care l-am făcut în rândul membrilor şi care spuneau că până la finalul anului 40% din angajaţi vor fi concediaţi dacă statul nu vine cu un ajutor de stat consistent, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă vorbim de 40% din cei 200.000 de angajaţi direcţi din industrie, deja vorbim de 80.000 de oameni. Deci acestea ar fi estimările bazate pe un chestionar făcut de noi cu Cushman&Wakefield, undeva în august. Acest studiu era în august, de atunci datele problemei s-au intensificat, deci şi eu estimez că vor fi în jur de 100.000 de şomeri din industria noastră directă, ca rezultat al pandemiei. Undeva pe la finalul lunii vom avea şi aceste informaţii concrete. Acum mergem pe estimări în care suntem la unison pe undeva la 100.000 de locuri de muncă pierdute", a afirmat acesta, conform Digi24.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel