Hollande proclamă sfârșitul crizei din Europa

Francois Hollande
Francois Hollande

Preşedintele francez Francois Hollande a proclamat sfârşitul crizei din zona euro, în timpul unei întâlniri la Tokyo cu investitorii japonezi. Pieţele financiare nu au reacţionat însă la declaraţia liderului de la Paris, iar analiştii mai degrabă îl contrazic.

"Ceea ce trebuie să înţelegeţi aici în Japonia este că în Europa criza a luat sfârşit", a declarat Hollande, citat de Mediafax.

Șeful de stat francez a afirmat că perioada de criză a datoriilor de stat a ajutat Europa să se întărească.

"Consider că această criză nu va slăbi zona euro, ci o va face mai puternică. Acum, avem toate instrumentele pentru stabilitate şi solidaritate. A avut loc o îmbunătăţire în guvernanţa economică a zonei euro, am pregătit o uniune bancară, avem reguli privind probleme de buget care ne permit să ne coordonăm mai bine şi să avem o formă de convergenţă", a explicat liderul de la Paris.

Luni dimineaţă, pieţele însă nu păreau să aibă vreo reacţie la comentariile președintelui din Hexagon, iar analiştii se arată sceptici.

Șomajul, principala problemă

Europa este în recesiune, iar şomajul stabileşte lună de lună noi recorduri. Şomajul din zona euro este de peste 12%, cu aproape 20 de milioane de şomeri, iar regiunea este în recesiune de şase trimestre consecutive - un an şi jumătate.

"Declaraţia lui Hollande potrivit căreia criza din zona euro a luat sfârşit nu pare că a fost receptată, deoarece există foarte puţină substanţă în spatele acestei opinii. Cu şomajul la cote record în zona euro şi proteste continue împotriva măsurilor de austeritate, investitorii nu reuşesc să înţeleagă cum a ajuns la această concluzie", comentează un analist londonez, citat de The Guardian.

Un alt economist subliniază că, într-adevăr, costurile de finanţare ale statelor din sudul zonei euro s-au stabilizat, însă şomajul ridicat arată că situaţia a trecut de la o criză de lichiditate la una economică, ce arde mocnit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel