Hidroelectrica, licitaţie de 80 de milioane de euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru

Hidroelectrica  va demara săptămâna viitoare licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, veche de peste 50 de ani şi una dintre cele mai mari din România, investiţia fiind estimată la circa 80 milioane euro, a declarat administratorul judiciar al societăţii, Remus Borza, precizează news.ro.

Documentaţia privind atribuirea contractului de retehnologizare a fost avizată în Consiliul Tehnico-Economic al Hidroelectrica. Centrala Vidraru este una dintre cele mai mari din ţară, cu o capacitate de 220 MW, şi a fost pusă în funcţiune în 1964.

"Valoarea estimată este în jur de 78-80 milioane euro. Această retehnologizare ar putea dura între cinci şi şapte ani", a afirmat Borza, pentru News.ro.

De asemenea, în mai sau iunie va fi inaugurată centrala de la Bretea, în urma unei investiţii de 48 milioane euro.

Şefii de la Hidroelectrica speră că în acest an va fi inaugurată şi centrala de la Răstolniţa, pentru care este nevoie, însă, de o Hotărâre de Guvern privind coridorul de expropriere. Documentaţia pentru decizia Executivului a fost înaintată încă din 2012, spusţine Borza.

"Noi am băgat deja 948 milioane lei în Răstolniţa, adică peste 200 milioane euro. În plus, avem toate echipamentele montate încă din octombrie 2013. Şi de doi ani aceste echipamente stau şi ruginesc şi nu pot fi puse în funcţiune din cauză că Guvernul nu s-a aplecat timp de un sfert de oră în cele câteva sute de şedinţe ale Executivului să aprobe şi acea HG", a menţionat Borza.

[citeste si]

În 2016 va fi atribuit şi contractul de retehnologizare pentru centralele Râul Mare-Retezat şi Mărişelu, cu o valoare estimată de 160 de milioane de euro. În total, Hidroelectrica şi-a planificat investiţii de 250 milioane euro în 2016.

Compania estimează pentru acest an o producţie de 15 TWh şi un profit brut de 1,3 miliarde lei, care ar fi cel mai mare din istoria companiei. În 2015, profitul brut a scăzut uşor faţă de anul precedent, până la 1,1 miliarde lei.

În ceea ce priveşte listarea Hidroelectrica la bursă, Borza afirmă că ar fi o măsură care ar pune Hidroelectrica la adăpost, dar că depinde de momentul ieşirii companiei din insolvenţă.

Administratorul judiciar susţine că valoarea de piaţă a Hidroelectrica ar fi de cel puţin 5 miliarde de euro. O astfel de valoare ar face din Hidroelectrica cea mai scumpă companie din România, în condiţiile în care OMV Petrom, societate listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), valorează în prezent 13,6 miliarde de lei, adică echivalentul a 3 miliarde de euro.

Pornind de la propriile estimări, Remus Borza anticipează că statul ar putea vinde un pachet de 15% din acţiuni pe bursă, pentru care s-ar putea încasa 750 milioane euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel