Hidroelectrica câștigă sute de milioane de lei în procesele cu băieții deștepți

Hidroelectrica a avut din nou castig de cauza in litigiile cu baietii destepti, fiind respinsa si actiunea in despagubiri formulata impotriva companiei de catre Alpiq Romindustries pentru denuntarea de catre administratorul judiciar a contractului de vanzare a energiei electrice. Alpiq Romindustries este unul dintre traderii de energie ale caror contracte au fost denuntate de catre Euro Insol dupa deschiderea procedurii insolventei.

Prin sentinta 2841 pronuntata miercuri 20 aprilie 2016 de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 22371/3/2013, a fost respinsa ca neintemeiata cererea Alpiq Romindustries de acordare a unor despagubiri de 398 milioane lei pentru denuntarea de catre administratorul judiciar Euro Insol a contractului nr. 39CE/29.11.2004. Traderul de energie a fost obligat si la suportarea cheltuielilor de judecata in suma de 91.052 lei, reprezentand onorarii avocati si experti. Amintim ca acest trader de energie a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica in luna februarie, cand, prin sentinta 1040 din 12 februarie 2016 pronuntata de Tribunalul Bucuresti in dosarul 36549/3/2012, i-au fost respinse despagubiri de 527 milioane lei, solicitate pentru nelivrarea intregii cantitati de energie in perioada de seceta hidrologica din 2011 – 2012.

Contractul cu Alpiq Romindustries a generat doar in perioada 2006 - 31 Mai 2012 o pierdere de 422 milioane lei, astfel cum a constatat administratorul judiciar Euro Insol in Raportul privind cauzele care au condus la starea de insolventa a societatii. Din energia disponibilizata prin denuntarea acestui contract pagubos, Hidroelectrica a obtinut doar in perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei.

[citeste si]

Ca si in cazul traderului Alpiq Romenergie, caruia Tribunalul Bucuresti, i-a respins, de asemenea, cererea de despagubiri in suma de 215 milioane lei pentru denuntarea contractului, sentinta de miercuri confirma din nou ca masura denuntarii contractelor bilaterale derulate intre Hidroelectrica si traderii de energie a fost una legala si temeinica, fiind justificata de pierderile imense suferite de Hidroelectrica prin incheierea si executarea acestor contracte.

Hidroelectrica a castigat si procesul cu producatorul de electrozi siderurgici Elsid S.A. Titu, care a solicitat la deschiderea procedurii, despagubiri in cuantum de 13 milioane lei pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de catre Hidroelectrica in perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 datorita aplicarii clauzei de forta majora. Mentionam ca Elsid a avut cel mai avantajos contract de vanzare-cumparare energie incheiat de baietii destepti cu Hidroelectrica. Mai concret, pretul platit de Elsid in 2012 pe 1 MWh era de 103 lei, in timp ce pretul de cost al Hidroelectrica pe 1 MWh era de 184 lei iar pretul de vanzare in piata era de peste 220 lei.

Prin sentinta civila nr. 2842/20.04.2016 pronuntata in rejudecare de catre Tribunalul Bucuresti in dosarul 36861/3/2012, contestatia formulata de Elsid impotriva refuzului Euro Insol de a inscrie creanta de 13 milioane lei in Tabelul preliminar de creante al Hidroelectrica, a fost respinsa ca neintemeiata, Elsid fiind obligata sa plateasca si cheltuielile de judecata in suma de 61.535 lei, reprezentand onorarii avocati si experti.

Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, Zamfirescu Racoti & Partners si Dragne & Asociatii, respectiv Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii. Alpiq Romindustries a fost reprezentata de avocatii de la casa de avocatura Schoenherr iar Elsid a fost reprezentata de avocatii de la Razvan Dinca si Asociatii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel