Unde sunt cele mai mari salarii din ţară şi unde au fost înregistrate creşteri

salarii
salarii

Criza forţei de muncă a declanşat spirala creșterilor salariale care odată pornită va fi greu de oprit. În ultimii trei ani, salariul mediu net la nivelul întregii ţări a avansat cu 625 de lei (140 de euro), de la 1.859 de lei cât era la începutul anului 2016 până la 2.484 de lei în ianuarie 2018. Creşteri peste medie au avut loc în regiunile cu cele mai mici salarii sau în zonele percepute de investitori ca poli de dezvoltare.

 

În România s-a înregistrat în ultimii trei ani cea mai mare accelerare a creșterii salariilor din toată Uniunea Europeană, însă avansul a fost diferit de la sector la sector, de la județ la județ, lărgind și mai mult discrepanțele dintre diferitele categorii sociale, dar și dintre regiunile țării. Salariul minim a crescut cu peste 60 %, în valoare netă, începând din 2015, în condițiile în care aproximativ 30 % din lucrători sunt plătiți cu minimul pe economie.

După o majorare puternică în 2016, salariile au crescut și în 2017, impulsionate de mărirea în luna februarie a venitului minim brut, cu 16 %, la 1.450 de lei (circa 315 euro) și de creșterile salariale din sectorul public. Câștigurile  au continuat să avanseze şi în 2018, deoarece salariul minim net a fost majorat cu încă 9 % în luna ianuarie, iar cel mediu net din sectorul public cu 11,5%.

CITEŞTE MAI MULT PE DC BUSINESS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel