Urmărește emisiunea live



Guvernul vrea să îşi asume răspunderea pe măsurile fiscale, specialiştii trag un semnal de alarmă. Mircea Coşea spune că "România stă în bătaia ploii, nu avem nimic. Distrugem economia"

foto gov.ro
foto gov.ro

Prof. Mircea Coşea critică măsurile fiscale puse la cale de coaliţia de guvernare şi spune că "România stă în bătaia ploii, nu avem nimic". În plus, acesta atrage atenţia că prin noile taxe vehiculate, ar urma să fie distrusă economia. 

"Orice măsură economică trebuie judecată prin consecinţele pe care le are pe termen mediu şi lung. Deocamdată,  nu ştim despre ce discutăm, dar dacă am şti şi dacă ne luăm după surse, vedem că există o campanie aproape militară de a strânge bani de unde se poate şi cum se poate, fără niciun fel de gândire asupra consecinţelor. 

Guvernul, atunci când trece la o reformă fiscală, administrativă, sau bugetară, trebuie să plece de la o strategie. Trebuie să ştie dinainte ce vrea să facă, unde vrea să ajungă şi care sunt priorităţile. Pentru că în economie nu ai bani ca să acoperi toate nevoile. Ai priorităţi. Ce vrei să faci mai întâi, cum controlezi, cum gestionezi. 

În lipsa unei astfel de strategii, care clar nu există, pentru că nimeni nu ştie unde se vrea să se ajungă şi ce vrea să se facă, este o bulibăşeală de neconceput. 

Să scoatem facilităţile. Dacă le scoatem, înseamnă că scoatem stimulentele. Stimulentele se dau pe baza unei strategii şi a unor priorităţi pe ramuri care trag economia în sus. Ştie Guvernul care sunt aceste ramuri? Dacă impozităm IT-ul, HoReCa, IMM-urile, tot ce mai putem să mai prindem ca să mai luăm nişte bani acum imediat, ca să arătăm UE că suntem harnici, distrugem economia. 

În momentul de faţă, economia României este într-o stare critică. În lunile care vin, vom avea multe societăţi, poate mii, care vor înceta activitatea, pentru că nu mai pot plăti taxele la electricitate şi gaze. Energia costă din ce în ce mai mult. Noi nu am trecut la reducerea costurilor cum au făcut şi alţii, în funcţie de piaţa externă, le-am menţinut plafonate. Dacă UE ne cere, şi noi vom face asta, să scoatem subvenţiile, facturile vor fi foarte mari, va apărea şomajul adevărat, vom avea o cădere importantă a consumului. Lucrurile astea trebuie văzute prin prisma nevoii de a înţelege care sunt efectele măsurilor pe care le vor lua acum. Dacă impozitezi IMM-urile, ataci o categorie socială, a clasei mijlocii. Creezi o societate care nu mai poate să trăiască. O microîntreprindere sau un IMM dă de mâncare la 3-4-5 persoane. Unde se vor duce astea? Din Guvern li se spune să plece în sectorul privat? Cum se plece acolo, când sistemul privat nu poate să meargă mai departe? Creşterea salariului minim înseamnă o povară în plus pe sectorul privat!", a declarat prof. Mircea Coşea la B1 TV, în emisiunea Politica Zilei. 

"Şi iar ne ducem la negru, pe economie la negru, angajări la negru", a intervenit Ioana Constantin, moderatorul emisiunii. 

"Uitaţi-vă la competitivitatea României. Situaţia industriei e gravă, de şapte luni de zile e în cădere. Nu mai putem vinde nici ce vindeam, cei care ne cumpărau, cei din vest, au şi ei problemele lor. Nu ne reorientăm. Nu sunt delegaţii externe. Trebuie să îl reamintim aici pe preşedintele Iohannis, care atunci când pleacă pe unde pleacă se duce fără niciun fel de mandat economic. Un preşedinte, un premier, când pleacă undeva, pleacă cu oameni de afaceri, pentru a facilita ce se numeşte diplomaţie economică. Deci suntem în bătaia ploii, nu avem nimic!", a completat Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel