EXCLUSIV  Guvernul, pas în spate cu privire la OUG pentru grațiere. Șerban Nicolae, primele explicații

Șerban Nicolae
Șerban Nicolae

Șerban Nicolae, senator PSD și președintele Comisiei Juridice din Senat, a lămurit, pentru DCNews, declarația președintelui PSD, Liviu Dragnea, cu privire la Ordonanța de Urgență pentru grațiere. 

”L-aş sfătui să se inspire din experienţa înaintaşilor, din experienţa guvernelor precedente. Dacă este să se dea prin ordonanţă sau să se adopte proiect de lege, asta e problema lor, dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă, poate să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine”, a afirmat Liviu Dragnea cu privire la OUG pentru grațiere. 

Anterior, niciun guvern nu a dat OUG pentru grațiere. 

Prima reacție din PSD: Este firească

”E o declarație firească. S-au făcut multe speculații. Guvernul, din câte știu eu, a renunțat la ideea unei grațieri prin OUG. Ea era justificată de presiunea pe care o exercită iminența unei decizii pilot a CEDO, grațierea nerezolvând problema, dar constituind una din soluțiile adoptate și de alte state în vederea evitării unei asemenea situații. De aceea, eu cred că declarația este firească și nu face altceva decât să fie în consonanță cu ceea ce susțin majoritatea liderilor politici. O lege de grațiere la 15 ani de la precedenta este necesară. Se va reglementa cel mai probabil prin proiect de lege depus în Parlament, nu prin OUG.

În legătură cu speculațiile legate de beneficiari, nu ar trebui să le facem decât în măsura în care avem un text final al proiectului de lege adoptat de Parlament și trimis la promulgare. Cred că este cel mai corect așa și cred că Guvernul va înainta un proiect de lege, eventual cu solicitare de procedură de urgență. Și-n privința acestei soluții, și-n privința altor soluții legislative, e nevoie ca Guvernul să se miște foarte repede, să ia niște măsuri care să preîntâmpine o decizie de sancționare a României și să ia niște măsuri care să demonstreze angajamentul României de a rezolva o problemă cunoscută la CEDO, sancționabilă oricând și care nu trebuie continuată” a afirmat senatorul Șerban Nicolae, pentru DCNews.

[citeste si]

Ultimul proiect de lege pentru grațiere a fost adoptat în 1997 în Parlament, prin procedură de urgență. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel