Guvernul, o nouă lege a minelor. Se redeschid minele

După ce au cheltuit sute de milioane de euro pentru închiderea minelor şi carierelor, acum autorităţile s-au răzgândit şi vor să le redeschidă. 

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a anunţat că, din toamnă, vom avea o nouă lege a minelor care va contribui la reluarea exploatărilor de cupru, aur şi alte bogaţii ale subsolului. Printre perimetrele vizate pentru reînceperea mineritului este şi Roşia Montană. Însă, după ce va fi soluţionat litigiul cu compania canadiană Gabriel Resources.

În Munţii Apuseni, o singură companie de stat, Cupru Min Abrud, a rămas în activitate. Şi, în ciuda tehnologiilor vechi şi a lipsei de investiţii, de mai bine de şase ani, continuă să facă profit din exploatarea carierei de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.

Pentru anul acesta, Cupru Min şi-a planificat investiţii de zece milioane de euro şi vrea să facă angajări.

În Apuseni, cea mai bogată zonă a ţării în zăcăminte de aur, cupru şi alte bogaţii ale subsolului, Cupru Min este însă o excepţie.

Rând pe rând, marile exploatări de la Roşia Montană sau Certej şi-au închis porţile. Mii de localnici au rămas şomeri.

Politica de închidere a mineritului, începută în anul 1997, la nivel naţional, a costat peste 350 de milioane de euro şi a dus la dispariţia a 533 de mine şi cariere, informează TVR.

Acum, ministrul Economiei, Mihai Fifor, anunţă că statul vrea să repornească mineritul.

Preţul cuprului a ajuns la Bursa de Metale de la Londra la 6.000 de dolari/tonă, cu 25% mai mult faţă de anul trecut.

S-a scumpit şi aurul. În toamnă ar urma să fie adoptată o nouă lege a minelor şi vor fi calculate noi redevenţe. În joc este şi uriaşul zăcământ de aur de la Roşia Montană.

Ministerul Economiei a mai anunţat că, în zona Munţilor Apuseni, ar urma să fie repornită şi metalurgia, fără să ofere însă detalii. Cert este că, după dispariţia unităţilor metalurgice de la Zlatna şi Baia Mare, Cupru Min exportă minereu. Iar România importă produse finite la preţuri mai mari.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel