Guvernul mai are 40 de ore pentru a schimba Legea de protecție a lui Traian Băsescu

băsescu
băsescu

Lovitură de teatru la Guvern. Ordonanța de Urgență pregătită pentru aducerea Legii referendumului în acord cu decizia Curții Constituționale nu a fost emisă, așa era așteptat, în cursul serii de astăzi.

Surse guvernamentale ne-au declarat că va fi luată, totuși, această hotărâre, în următoarele 48 de ore, Guvernul având datoria de a reglementa organizarea referendumului. Juriștii pregătesc textul OUG, după ce Curtea Constituțională hotărâse că președintele poate fi suspendat în aceleași condiții în care a fost ales, adică de o majoritate simplă a celor prezenți. PDL modificase legea, atunci când avea controlul în parlament, astfel încât să facă imposibilă validarea unui referendum. Decizia CCR este precedentă acestei manevre, iar Executivul crede că ar trebui pus în acord textul legii cu prevederile Curții.

Din informațiile noastre, votul pentru suspendare va fi dat în plenul Parlamentului vineri, 6 iulie, la ora 17. În cazul în care OUG nu este emisă până atunci, va fi nevoie de circa 9 milioane de voturi pentru ca referendumul să fie validat.

PDL a încercat să-l protejeze pe Traian Băsescu de efectele unei suspendări în Parlament, modificând legea referendumului, astfel încât acesta să nu fie validat dacă la urne nu se prezintă jumătate din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Manevra folosită de vechea majoritate parlamentară făcea greu de realizat ”cvorumul”, întrucât pe liste figurează și românii plecați din țară, în timp ce se impunea ca aproape 9 milioane de oameni să se prezinte la vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel