Guvernul, investiție uriașă pentru Autostrada A2

Guvernul invește masiv pentru protejarea traficului pe Autostrada Soarelui.

Executivul a alocat aproximativ 7,6 milioane lei pentru constituirea unor perdele forestiere de protecţie a Autostrăzii A2, în judeţul Constanţa.

Conform unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor, miercuri au fost adoptate, în şedinţa de Guvern, hotărârile privind aprobarea amplasamentelor şi declanşarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes naţional - pentru perdele forestiere de protecţie a Autostrăzii A2, în judeţul Constanţa pe raza localităţilor Medgidia, Ciocârlia şi Murfatlar, precum şi pentru cele de pe raza localităţilor Bărăganu, Cumpăna, Murfatlar şi Valu lui Traian.

Ce s-a aprobat

Prin aceste hotărâri ale Guvernului s-au aprobat amplasamentul lucrărilor, sursa de finanţare, declanşarea procedurii de expropriere, lista proprietarilor cunoscuţi, sumele individuale cuvenite poprietarilor şi termenul în care sumele individuale aferente despăgubirilor se virează proprietarilor de imobile.

Obiectivul de investiţii "Perdele forestiere de protecţie a Autostrăzii A2, de pe raza localităţilor Medgidia, Ciocârlia şi Murfatlar", are o valoare totală de 4,479 milioane lei, iar suprafaţa efectivă de împădurit este de 28,1850 ha.

Suprafaţa supusă exproprierii necesară lucrărilor de realizare a perdelelor forestiere pe raza localităţilor Medgidia, Ciocârlia şi Murfatlar, este de 26,9858 ha, teren agricol, iar valoarea despăgubirilor aferentă terenurilor aflate pe coridorul de expropriere este de 441.008 lei, sumă alocată din bugetul aprobat pentru 2018 al Ministerului Apelor şi Pădurilor.

"Este necesară declanşarea procedurilor de expropiere"

Pentru obiectivul de investiţii "Perdele forestiere de protecţie a Autostrăzii A2, de pe raza localităţilor Bărăganu, Cumpăna, Murfatlar şi Valu lui Traian" s-au alocat 3,065 milioane lei, iar suprafaţa efectivă de împădurit este de 18,4080 ha. Suprafaţa supusă exproprierii este de 18,2303 ha, iar valoarea despăgubirilor aferentă terenurilor aflate pe coridorul de expropriere este de 304.811 lei, sumă alocată din bugetul aprobat pentru 2018 al Ministerului Apelor şi Pădurilor.

"Întrucât pentru realizarea perdelelor forestiere de protecţie a autostrăzilor şi drumurilor naţionale sunt necesare suprafeţe de teren, este necesară declanşarea procedurilor de expropiere a suprafeţelor de teren pe care se vor realiza lucrările propuse. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a fost declarată expropriator în numele statului român şi unitate contractantă pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie a căilor de comunicaţie, prin Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie şi Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi preluarea în administrare de către RNP Romsilva a suprafeţelor de teren necesare realizării perdelelor forestiere de protecţie a căilor de comunicaţie va conduce la îmbunătăţirea standardelor de mediu, precum şi la diminuarea riscurilor majore, contribuind, totodată, la îndeplinirea angajamentelor României, privind protecţia mediului, ca stat membru al Uniunii Europene", se menţionează în comunicat.

Efectul lucrărilor

Realizarea acestor proiecte va diminua şi preveni producerea fenomenelor de depozitare a zăpezii pe partea carosabilă a autostrăzii A2 care, pe timp de iarnă, devine din aceste motive, impracticabilă şi va conduce, de asemenea, la îndeplinirea Programului naţional al perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

În 2018, Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin RNP Romsilva, va constitui 100 ha de perdele forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi a drumurilor naţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0