Guvernul Dacian Cioloș se abate de la programul de guvernare. Florin Buicu, inițiatorul legii prin care urma să fie crescute salariile medicilor, se revoltă. Deși a discutat modificările inclusiv cu tehnocrații din Guvern și au fost votate de toate partidele parlamentare, Guvernul decide să le atace la CCR, chiar dacă face parte din promisiunile sale. Jocul este unul sensibil, ce poate fi fundament chiar al unei moțiuni de cenzură, pentru că Guvernul își atacă propriul program la CCR.
VEZI ȘI: Medicii vor primi bani în plus și nu de la Guvern
Guvernul Cioloș își atacă programul la CCR, ceea ce ar afecta jumătate din populația României. Guvernul a sesizat la CCR cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 cu privire la reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea art. 6 (alin 2) din Legea 263/2004 cu privire la asigurarea continuității asistentei medicale primare prin centrele de permanență, adoptată în Parlament în 22 iunie 2016, după cum atrage atenția deputatul PSD de Mureș, conf. univ. dr. Florin Buicu.
Știrea putea trece neobservată
"Această știre poate trece neobservată, Guvernul României având acest drept de a sesiza de neconstituționalitate anumite prevederi legale", precizează Florin Buicu. Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților subliniază că prevederile legale sunt că "Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie să poate acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară" și "autoritățile administrației publice locale să poata acorda personalului medical și de specialitate din spitalele publice din rețeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe țară". El precizează că două salarii minime brute pe țară înseamnă până la 2.500 de lei.
Modificarea, votată de parlamentari din toate partidele
Florin Buicu mai menționează că formularea a fost rezultatul consultărilor dintre comisia de administrație, comisia de sănătate din Camera Deputaților și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Dezvoltării și Ministerului de Finanțe. Modificarea a fost votată de către parlamentari din toate partidele, cu o largă majoritate. Deputatul PSD mai atrage atenția că Guvernul Cioloș are în program, la priorități la Capitolul II. Priorități, Punctul 9: "Redefinirea rolului și statutului personalului medical în societate și reducerea migrației acestora în străinătate". În Capitolul III, Plan de Măsuri punctul 4 subpunctul 4.2 scrie că "redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate, având ca finalitate creşterea calităţii actului medical, dar şi reducerea migraţiei în străinătate şi acoperirea deficitului de personal din unităţile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente".
"Nu știu cine câștigă, probabil furnizorii de panseluțe"
Florin Buicu subliniază că "Guvernul Cioloș atacă la CCR exact modificările legislative care pun în practică modificări bune votate de Parlament, pe care guvernul Cioloș și le-a propus, dar pe care guvernul Cioloș nu le-a propus Parlamentului". El adaugă că "Dacian Cioloș trebuie să-și schimbe consilierii, să aplice legea tăierii hârtiilor în legea tăierii consilierilor care îl sfătuiesc să atace la CCR această lege". Deputatul precizează că prin atacarea modificărilor la CCR, personalul medical pierde, la fel și pacienții. "Nu știu cine câștigă, probabil furnizorii de panseluțe", precizează Buicu.
Ce au uitat tehnocrații să-i spună șefului lor
Motivul pentru care Guvernul a inițiat atacul la CCR este că nu se indică sursa de finanțare. "Țin să îi transmit prim-ministrului Dacian Cioloș, că neexistând cadru legal, aceste autorități nu pot face aceste angajamente, dar asta probabil tehnocrații au uitat să îi spună șefului lor", a transmis Florin Buicu.
Guvernul Cioloș își atacă programul de guvernare
"Prin această măsură de atacare la Curtea Constituționala, guvernul Cioloș una spune și alta face. Nu cred că ăsta este modelul învățat la Bruxelles. Sau asta o fi? Sper ca Domnul prim-ministru Dacian Cioloș să realizeze că atacarea acestei legi la Curtea Constituțională înseamnă de fapt atacarea propriului program de guvernare", a conchis Florin Buicu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu