Guvernul Grindeanu, decizie importantă pentru pensionari

Guvernul a luat o decizie importantă pentru pensionarii ale căror drepturi au fost calculate înainte de 2011, pe o legislație învechită. Pensiile ar urma să fie mărite pentru cei care nu au beneficiat de determinarea unui punctaj mediu anual, care au avt locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a.

"Normele metodologice de aplicare a legislației din domeniul pensiilor au fost completate  printr-o Hotãrâre, astfel încât sã se asigure aplicarea unitarã și echitabilã a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii,  care au desfãșurat activitãți în locuri de muncã încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/sau condiții speciale de muncã.

Potrivit Hotãrârii de Guvern adoptate, se stabilește stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual în procesul de recalculare a pensiilor, astfel încât persoanele care au lucrat în condiții identice sã beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice.

Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale cãror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfãșurat activitãți în locuri de muncã încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncã potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitãți în locuri de muncã încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, și care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

[citeste si]

 Potrivit art. 1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile aduse prin Legea nr. 192/2015, aceste persoane beneficiazã de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, dupã cum urmeazã:

 Ø cu 50% pentru perioadele în care au desfãșurat activitãți în locuri de muncã încadrate în grupa I de muncã sau în locuri de muncã încadrate în condiții speciale;

Ø cu 25% pentru perioadele în care au desfãșurat activitãți în locuri de muncã încadrate în grupa a II-a de muncã sau în locuri de muncã încadrate în condiții deosebite.

De aceastã majorare beneficiazã doar pensionarii ale cãror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 și pentru care, la deschiderea drepturilor inițiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decât cel utilizat pentru  restul pensionarilor. Din acest motiv, conform prevederilor legale în vigoare la acel moment, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncã potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitãți în locuri de muncã încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, dupã data de 1 aprilie 2001," se arată într-un comunicat de presă al Executivului. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy